Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Ester Naomi Perquin schrijft het Boekenweekgedicht

img Terug naar overzicht

John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023
img

Dit zijn de tien kanshebbers voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023
img

Er zijn betere beelden van moederschap nodig, veelkleuriger, minder definitief en dichter bij de waarheid. Ik hoop dat dit Boekenweekgedicht één beeld toevoegt.’ – Ester Naomi Perquin

Boekenweekgedicht ‘Moeder’ verschijnt morgen exclusief in Trouw.

Ester Naomi Perquin is de auteur van het Boekenweekgedicht met de titel ‘Moeder’, dat morgen samen met een groot interview verschijnt in Dagblad Trouw. Dat is zojuist bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door op NPO 1. Tijdens de Boekenweek met als thema De moeder de vrouw zal het Boekenweekgedicht als gratis ansichtkaart verkrijgbaar zijn in de boekhandel en bibliotheek.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: “Het Boekenweekgedicht van Ester Naomi Perquin, als onderdeel van de poëzieserie in Trouw, vormt een waardevolle bijdrage aan de Boekenweek 2019. Wij hebben voor Perquin gekozen omdat zij een sterke, kritische en onafhankelijke dichter is en we zijn ontzettend blij met het persoonlijke en aansprekende gedicht dat zij heeft geschreven.”

Ester Naomi Perquin: “In dit gedicht heb ik de dubbelzinnigheid van het moederschap willen gieten. De bescherming. De beklemming. Hoe moeders in je hoofd kruipen terwijl je je tegelijkertijd een leven lang afvraagt: wie was mijn moeder ècht? In het gedicht ‘Moeder’ zocht ik de warmte. Maar ook de afstand.”

Ester Naomi Perquin (1980) publiceerde zes dichtbundels, waaronder het gevierde Celinspecties (2012), gebaseerd op haar werk als gevangenisbewaarder. Voor haar poëzie ontving zij onder andere de Anna Blamanprijs en de VSB Poëzieprijs. Perquin schrijft columns voor de Groene Amsterdammer. Van 2017 tot 2019 was ze Dichter des Vaderlands. In het kader van de Boekenweek 2019 stelde Perquin een eigenzinnige bloemlezing samen met gedichten over moeders en moederschap. De bundel Wij zijn de menigte die moeder heet (Prometheus) verscheen op 12 maart.

Serie gedichten in Trouw
De publicatie van het Boekenweekgedicht is een van de uitkomsten van de gesprekken die de CPNB heeft gevoerd met de opstellers van de petitie naar aanleiding van de discussie over het Boekenweekthema De moeder de vrouw. Het Boekenweekgedicht van Perquin verschijnt komende zaterdag in Trouw, naast een interview met de auteur door poëzierecensent Janita Monna. Het is het laatste gedicht in de poëzieserie die door Trouw werd gepubliceerd in aanloop naar de Boekenweek. Neeltje Maria Min, Kira Wuck, Esther Jansma, Radna Fabias en Marieke Lucas Rijneveld maakten deel uit van deze serie en lieten zich inspireren door het thema. Lees hun gedichten hier.

Boekenweek 2019: De moeder de vrouw
De 84e editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart en heeft als thema De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Jan Siebelink schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk, Jas van belofte. Tijdens de Boekenweek krijgt het publiek het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekhandel bij besteding van minimaal €12,50 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay Mijn moeders strijd is geschreven door Murat Isik en is tijdens de Boekenweek voor €3,75 in de boekhandel verkrijgbaar. Het Boekenweekgedicht ‘Moeder’ wordt als extra cadeautje verspreid door de boekhandel en de bibliotheek, onder andere in de vorm van een gratis ansichtkaart.

Persconferentie 27 maart 
Tijdens de Boekenweek vindt op woensdag 27 maart een persconferentie plaats, waar een uitgebreid onderzoek van KVB Boekwerk wordt gepresenteerd naar ‘De impact van het boek’ op zowel individueel als maatschappelijk en economisch niveau. Na de presentatie in aanwezigheid van tal van deskundigen zal het onderzoek officieel worden overhandigd aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wilt u hierbij zijn om verslag te doen, of wilt u de eerste onderzoeksresultaten alvast onder embargo ontvangen? Mail dan naar publiciteit@cpnb.nl.

Tal van activiteiten en gratis met de trein
Door het hele land worden in boekhandels en bibliotheken tijdens de Boekenweek weer tal van activiteiten georganiseerd. Jan Siebelink, Murat Isik en andere bekende auteurs gaan op tournee, die mogelijk wordt gemaakt door de Schrijverscentrale.

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek en daarom reist iedereen die in het bezit is van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein op zondag 31 maart. De poortjes zijn te openen met de speciale code achterop het Boekenweekgeschenk of, bij het e-boek, met de code op een van de eerste pagina’s. Reizigers kunnen deze dag zowel de Boekenweekauteur als –essayist ontmoeten. Jan Siebelink en Murat Isik zullen verschillende trajecten per trein afleggen. Vorig jaar stapten naar schatting 250.000 reizigers met het Boekenweekgeschenk in de trein.

Volgend Artikel

#ikleesthuis slaat bijzonder goed aan én daarom veel aanvullende nieuwe initiatieven

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img