Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Esther Scholten (CPNB) verder als zelfstandig cultureel ondernemer

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Esther Scholten, hoofd externe betrekkingen van de CPNB, gaat per 1 oktober als freelancer aan de slag in de culturele sector. Zij blijft voor twee dagen per week betrokken bij de organisatie.

Scholten was sinds 2006 in dienst bij de CPNB – een betrekking die ze sinds 2015 combineerde met het directeurschap van De Best Verzorgde Boeken. Na al die jaren heeft ze ‘behoefte aan nieuwe mensen, nieuwe projecten, nieuwe ideeën’, vertelt ze. ‘Ook wil ik meer werken vanuit de inhoud en de breedte in. Dus niet alleen in het boekenvak werken.’ Wel blijft ze voor de fondsenwerving van leesbevorderingsprojecten en het bijbehorende relatiemanagement verbonden aan de CPNB.

Ze heeft zich altijd ‘met veel liefde’ ingezet ‘voor dit geweldige collectieve instituut’, aldus Scholten. ‘Er zitten ontelbare waardevolle momenten met boekenvakkers, auteurs en leesbevorderaars in mijn ‘bagage’. Door te werken met Eveline Aendekerk en haar voorgangers Henk Kraima, Eppo van Nispen en – ad interim – Henk Pröpper evenals mijn collega’s, heb ik veel geleerd en ben ik gekomen waar ik nu sta. Daarvoor ben ik hen dankbaar.’

Ze blijft de opgedane kennis dan ook graag delen met CPNB-ers. ‘Ik ben onder de indruk van de professionele koers van Eveline. Graag blijf ik daarvan onderdeel uitmaken, maar dan op een andere manier. Daarnaast hoop ik vele andere culturele, inhoudelijke projecten te gaan doen (naast De Best Verzorgde Boeken). De liefde voor kunst, cultuur én het boek blijft onveranderd.’

Scholtens huidige functie bij CPNB wordt niet opgevuld. De taken en verantwoordelijkheden worden intern verdeeld. Dat is nadrukkelijk niet bedoeld als bezuiniging of reorganisatie. Net als na het vertrek van Annette Reijersen van Buuren als manager Merk, Marketing en Communicatie eind vorig jaar worden de taken herbelegd om de kosten zo goed mogelijk in de hand te houden, aldus woordvoerder Job Jan Altena.

Scholten begon ooit bij de CPNB als projectleider van de Boekenweek en de Maand van het Spannende Boek, waarbij samenwerking met de Gouden Strop resulteerde in de Power of Plots – Avond van het Spannende Boek. Vervolgens werd zij Hoofd Denken en later adjunct-directeur. De laatste jaren heeft zij zich als Hoofd Externe Betrekkingen onder meer beziggehouden met de uitgeeftak, CPNB-klankbordgroepen en corporate communicatie, leesbevordering en fondsenwerving.

Scholten stond mede aan de basis van de Poëzieweek, Boekenweek voor Jongeren, Lentekriebels (nonfictie), Sportboekenweek en samenwerkingen met de Maand van de Geschiedenis, Week van het Luisterboek en Week van het Romantische Boek.

 

Volgend Artikel

Vijf kookboeken gaan strijd aan om titel Het Gouden Kookboek 2019

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img