Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Excuses aan de schrijfster Marga Minco

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Excuses aan de schrijfster Marga Minco – Reactie naar aanleiding van het interview dat CPNB directeur Eveline Aendekerk heeft gegeven aan NOS.nl op zondag 21 augustus met de titel: ‘Jongeren lezen steeds minder? TikTok biedt boekenbranche hoop.’

De afgelopen dagen is er ophef ontstaan over een interview dat ik heb gegeven aan de NOS in mijn hoedanigheid als directeur van de CPNB. In dat interview heb ik Het bittere kruid van Marga Minco als voorbeeld genoemd van een minder toegankelijk boek voor jongeren die weinig lezen. Dat had ik niet moeten doen en dat spijt me zeer. Ik vind het vreselijk dat ik mensen en met name de familie Minco en Marga heb gekwetst met mijn uitspraak. Dat is ook nooit mijn intentie geweest.

Het interview met de NOS ging over de urgente vraag hoe we de vergrijzing binnen het boekenvak tegen kunnen gaan. Hoe komt het dat we jongeren steeds minder bereiken en inspireren? Hoe komt het dat een grote groep jongeren niet of nauwelijks leest? Ik wilde in het interview benadrukken dat we jongeren daarbij kunnen helpen als we ze boeken aanreiken die aansluiten bij hun beleving en leesniveau. Het was terugkijkend verstandiger geweest daarbij geen concreet voorbeeld te noemen.

Ik vind Het bittere kruid van Marga Minco een historisch, belangwekkend en nog steeds actueel boek binnen de Nederlandse literatuur. Het is geenszins mijn bedoeling geweest daar ook maar iets aan af te doen.

Met grote bewondering en waardering kijken we bij de CPNB naar al het harde werk van auteurs, iedereen in het onderwijs en in het boekenvak, die dagelijks onze jongeren stimuleren om meer te gaan lezen.

Eveline Aendekerk
Directeur CPNB

Volgend Artikel

Splinter Chabot onbetwiste favoriet in Hebban Regenboog 100

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img