Flinke impuls Nederlandstalige fictie tijdens Jubileumeditie Boekenweek
Geschreven doorJob Jan Altena
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
De 90e Boekenweek is met succes afgesloten. Nederlandstalige fictie en de fysieke boekhandel hebben van de 90e Boekenweek geprofiteerd. Na de Koninklijke start, sensationele eerste cijfers en een snelle herdruk van de Boekenweekthema-uitgave Hèhè, blijkt nu definitief dat tijdens de Boekenweek positieve resultaten zijn behaald. Er werd 25% meer Nederlandstalige fictie verkocht dan in een gemiddelde week en dat is tevens flink meer dan recente edities van de Boekenweek. Dit blijkt uit marktonderzoek door KVB Boekwerk/SMB-GfK naar kassa-aanslagen van papieren boeken.
Volgens Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, is het fijn te zien dat de Boekenweek zo goed werkt:
‘De 90e Boekenweek was een jubileumeditie om niet snel te vergeten. De aftrap met de Koning, het Boekenbal waar iedereen op het podium in zijn of haar moerstaal sprak, de zegevierende Gerwin van der Werf, lange rijen voor Paulien Cornelisse, het verbindende Boekenweekgedicht en natuurlijk al die festiviteiten die boekhandels, culturele instellingen en bibliotheken door het hele land organiseerden. Bijzonder was ook de samenwerking met de Museumvereniging, waardoor het Boekenweekgeschenk de laatste dag van de Boekenweek gratis toegang tot honderden musea verschafte. Dat is voor herhaling vatbaar.
De Boekenweek is een typisch Nederlandse traditie die nog altijd staat als een huis. Het succes is niet aan één iemand of onderdeel toe te schrijven, maar is echt een collectieve prestatie van formaat. Dat juist in deze week, met het thema Je moerstaal, de Nederlandstalige boeken substantieel méér werden verkocht, is een mooie opsteker voor onze taal en cultuur.’
De markt voor Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek
In vergelijking met de Boekenweek van 2024 zijn er dit jaar 4% meer Nederlandstalige papieren boeken verkocht, dit betreft alle genres. De Bestseller 60 liet al een opvallende oververtegenwoordiging van literaire fictie en non-fictie zien. Wanneer we inzoomen op de verkoop van papieren Nederlandstalige boeken in het genre fictie tijdens de Boekenweek, dan zien we dat de totale afzet 12% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
De gemiddelde weekafzet van Nederlandstalige papieren boeken in het genre fictie lag tijdens de Boekenweek 2025 (week 11 en 12) maar liefst 25% hoger, vergeleken met een gemiddelde weekafzet in de afgelopen 12 maanden (week 13 van 2024 tot en met week 10 van 2025). In 2023 en 2024 zagen we stijgingen van respectievelijk 14% en 1%. De vier Boekenweken daarvoor lieten een gemiddelde stijging van 21% zien.
De fysieke boekwinkels hebben 9% meer boeken verkocht tijdens de Boekenweek dan vorig jaar tijdens de campagne. Het is met name Nederlandstalige fictie die daar meer over de toonbank ging, deze afzet steeg bij fysieke boekwinkels 20%.
In 2025 begon de campagne op woensdag, in plaats van zaterdag. Het doel was om met extra dagen een impactvollere campagne neer te zetten. We zien in de praktijk dat dit ook zo is: de verkoop heeft zich niet over een langere periode ‘gespreid’ om rondom hetzelfde niveau uit te komen als de voorgaande paar jaar, maar komt netto hoger uit.
De Boekenweek in 2026
Het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken vindt in 2026 plaats van woensdag 11 t/m zondag 22 maart (o.v.).