Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Genomineerden NS Publieksprijs 2021 bekend

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

• Heel Nederland kan vanaf nu stem uitbrengen op favoriete boek
• Extra leesplezier met speciale NS Publieksprijs Leesclub
• NS verspreidt leesfragmenten met meer dan 55.000 miniboekjes en speciale Instagram Stories

Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassen lezers zijn zojuist bij de talkshow Khalid & Sophie op NPO 1 bekendgemaakt. Welk van deze boeken sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2021 in de wacht?

De genomineerden van de NS Publieksprijs 2021 zijn:

  • Bonuskind – Saskia Noort
  • Derksen – Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman
  • Ik ga leven – Lale Gül
  • Martien – Jan Dijkgraaf
  • Opgewekt naar de eindstreep – Hendrik Groen
  • Wen er maar aan – Maike Meijer

Stemperiode tot en met 17 november
Een maand lang kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Tijdens deze periode zullen de genomineerde auteurs of hun plaatsvervangende ambassadeurs aanschuiven bij Tijd voor MAX op NPO 1 om te praten over hun boek. Op 17 november sluiten ’s avonds om 19.30 uur de stembussen, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in de talkshow M op NPO 1 door Margriet van der Linden bekend wordt gemaakt welk boek de titel Boek van het Jaar 2021 krijgt.

Genomineerden 2021
De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2021 kent dit jaar drie schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn: Jan Dijkgraaf, Lale Gül, en Maike Meijer. En drie schrijvers die al meer dan één keer genomineerd waren: Saskia Noort, Hendrik Groen en Michel van Egmond; die laatste is nu genomineerd met Antoinnette Scheulderman.

Michel van Egmond won de prestigieuze prijs in 2017 met De wereld volgens Gijp, in 2014 met Kieft en in 2013 met Gijp. Hendrik Groen won de prijs al twee keer, voor Zolang er leven is in 2018 en voor Pogingen iets van het leven te maken in 2016. Saskia Noort is al maar liefst zes keer eerder genomineerd voor haar titels: Stromboli (2018), Huidpijn (2017), Debet (2014), De verbouwing (2009), Nieuwe buren (2006) en De eetclub (2004).

NS Publieksprijs Leesclub en miniboekjes  
De leesclub van de NS Publieksprijs stort zich vanaf nu op de zes boeken die genomineerd zijn. De NS Publieksprijs Leesclub van 20 uitverkoren enthousiaste lezers krijgt alle genomineerde boeken thuisgestuurd en gaat met de trein op pad om de schrijvers in het echt het hemd van het lijf te vragen. Hierdoor krijgen de leesclubleden de kans om de genomineerde bestsellerauteurs en hun verhalen nog beter te leren kennen.

Onder het mom van ‘een boek kan zoveel doen’ gaan de leden van de leesclub hun leeservaringen met elkaar en met heel Nederland delen via hun eigen netwerk en dat van de NS Publieksprijs. Zo enthousiasmeren ze mensen om te lezen en te stemmen op hun favoriete boek van dit jaar. Vorig jaar was de NS Publieksprijs Leesclub online een groot succes en wakkerde het lezen aan door meer interactie mogelijk te maken tussen lezers en auteurs én lezers onderling. Er waren ook dit jaar weer duizenden aanmeldingen.

De eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken worden ter inspiratie verspreid in boekhandel en bibliotheek, door middel van 55.000 fysieke miniboekjes. De NS deelt de boekjes uit in de trein en verspreidt de miniboekjes ook online via deze website. De miniboekjes zijn vanaf donderdag 21 oktober te lezen.

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein . Vorig jaar werd een recordaantal stemmen uitgebracht van maar liefst 169.000. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2021, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang reizen met de NS Business-Card 1e Klas.

Volgend Artikel

Herman Koch schrijft Boekenweekgeschenk 2017

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img