Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Genomineerden NS Publieksprijs 2022 bekend

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. Een maand lang kunnen alle lezers van Nederland stemmen op de genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via nspublieksprijs.nl. De genomineerden voor deze bekendste boekenprijs voor volwassen lezers zijn zojuist in EenVandaag op NPO 1 bekendgemaakt. Wie gaat er dit jaar met de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2022 naar huis?
Nominaties NS Publieksprijs 2022

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2022 zijn:

  • Amalia – Claudia de Breij
  • De heks van Limbricht – Susan Smit
  • De nachtdienst – Esther Verhoef
  • Dwaalspoor – Suzanne Vermeer
  • Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl
  • Master your mindset – Michael Pilarczyk

Deze genomineerden laten met hun boeken heel Nederland lezen, en zijn daarmee met recht leesambassadeurs van 2022.

Stemperiode tot en met 16 november

Tijdens de stemperiode schuiven de genomineerde auteurs of hun plaatsvervangende ambassadeurs aan bij Tijd voor MAX op NPO 1 om te praten over hun boek. Op 16 november sluiten de stembussen tijdens de uitzending, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel Boek van het Jaar 2022 krijgt.

Genomineerden 2022

Een maand lang kunnen alle lezers van Nederland stemmen op de genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via nspublieksprijs.nl. De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2022 kent dit jaar twee schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn: Susan Smit en Michael Pilarczyk. De andere schrijvers werden allemaal eerder genomineerd. Esther Verhoef won dé publieksprijs voor boeken al eens in 2011, met haar boek Déjà vu.

Miniboekjes

De eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken worden ter inspiratie verspreid in boekhandel, bibliotheek en de 26 Stations Huiskamers op NS-stations door heel Nederland, door middel van 55.000 fysieke minileesboekjes. Daarnaast biedt NS voor het eerst ook luisterfragmenten aan van de genomineerde titels. De minilees- en luisterfragmenten worden digitaal aangeboden via ns.nl/publieksprijs. De miniboekjes zijn vanaf donderdag 20 oktober te lezen en beluisteren.

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2021 tot 1 juli 2022). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25 en gratis reizen met de trein.

Vorig jaar werd een recordaantal stemmen uitgebracht van maar liefst 210.000. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2022, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500, een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.

Volgend Artikel

Dit zijn de vijf beste kookboeken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img