Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor De Camino

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Vandaag is De Camino van Anya Niewierra bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2021 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status. In 2023 won De Camino de NS Publieksprijs en in 2022 de Hebban Thrillerprijs, sindsdien staat het boek onafgebroken in De Bestseller 60. Anya Niewierra werd verrast met de unieke oorkonde tijdens de Avond van het Spannende Boek aan de vooravond van de Thriller Weken. 

Anya Niewierra reageerde enthousiast bij de uitreiking: ‘Vroeger vond ik het altijd indrukwekkend als een artiest een Gouden Plaat kreeg uitgereikt. Extra bijzonder is het dus dat ik nu een Gouden boek ontvang voor De Camino.’  

Over Anya Niewierra

Anya Niewierra is de prijswinnende auteur van de bestseller De Camino. Met het boek is zij winnaar van NS Publieksprijs, de prijs voor Boek van het jaar 2023. Het boek heeft al 3900 vijfsterrenbeoordelingen op lezersplatform Hebban, geen andere Nederlandse auteur doet dat Anya Niewierra na. Inmiddels staat De Camino al 98 weken in De Bestseller 60. Niewierra won met zowel De Camino als Het bloemenmeisje de Hebban Thrillerprijs. Eerder verschenen Vrij uitzicht en Het dossier, beide genomineerd voor meerdere prijzen. Niewierra is naast schrijver ook algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, de eerste VVV van Nederland, en woont en werkt al haar hele leven in deze provincie. Niewierra wordt geroemd om haar research, de altijd aanwezige liefde voor de natuur en haar gelaagde personages. Haar nieuwste thriller is De nomade en is onlangs verschenen. 

Over De Camino

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.  

1 juni start Thriller Weken

Spannende boeken zijn razend populair op vakantie en een geliefd Vaderdagcadeau. Op zaterdag 1 juni starten daarom de Thriller Weken. Drie weken lang worden de spotlights op spannende boeken gezet. De boekhandel, bibliotheek en Hebban geven aan hun lezers een e-book cadeau met vijf nieuwe spannende verhalen van Dominique Biebau, Angelique Haak, Jet van Vuuren, Floris Kleijne en Hebban Thrillerprijs 2024-winnaar Lex Noteboom. Het e-book is gratis te downloaden met de QR-code op de speciale boekenlegger die door de boekhandels en bibliotheken tijdens de Thriller Weken wordt verspreid. 

Gouden Boek

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.  

Volgend Artikel

Diamanten Boek voor Het leven van een Loser

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img