Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Dolfje Weerwolfje, SuperDolfje en Weerwolfnachtbaan

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023
img

Paul van Loon reageerde enthousiast: ‘Ouders en kinderen beleven al 25 jaar veel (voor)leesplezier aan de boeken. Dolfje maakt kinderen blij. Wat wil ik als schrijver nog meer!’

  • Meer dan 75.000 exemplaren verkocht van drie boeken uit de serie Dolfje Weerwolfje
  • Dit is de eerste keer dat een kinderboekenschrijver tegelijkertijd drie Gouden Boeken ontvangt

Vandaag zijn de boeken Dolfje Weerwolfje, SuperDolfje en Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon bekroond met een Gouden Boek. Het eerste boek van de serie verscheen in 1996. Drie titels uit de serie zijn meer dan 75.000 keer over de toonbank gegaan, genoeg voor de gouden status. Paul van Loon werd online met de unieke oorkonde verrast door Eveline Aendekerk, directeur van Stichting CPNB.

De overhandiging van de drie Gouden Boeken luidt de jaarlijkse Dolfje Weerwolfje Week in, die dit jaar plaatsvindt van 27 februari t/m 7 maart en waarin de boeken van Dolfje Weerwolfje in boekhandels, bibliotheken en op basisscholen in het zonnetje worden gezet.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk: ‘Dolfje Weerwolfje is een iconisch figuur in kinderboeken. Wat is het waanzinnig mooi om te zien hoe geestelijk vader Paul van Loon al 25 jaar met veel passie en toewijding hieraan werkt. En dan te bedenken dat meerdere generaties inmiddels met deze boeken zijn opgegroeid! Ik vind het een fantastische eer om Paul van Loon dit jaar maar liefst drie Gouden Boeken (online) te mogen uitreiken, laat het de start zijn van een extra feestelijke en unieke Dolfje Weerwolfje Week. Al 25 jaar genieten kinderen van deze boeken, ik weet zeker dat dat ook de komende 25 jaar niet anders zal zijn. Juist nu kinderen samen met hun ouders veel thuis zijn wil ik dan ook oproepen lekker veel boeken te blijven lezen, kopen en lenen!’

Dolfje Weerwolfje

Binnen twee generaties groeiden miljoenen kinderen op met het witte weerwolfje. Maar liefst vijf boeken werden bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook internationaal is Dolfje populair; de boeken zijn uitgegeven in o.a. België, Engeland, Italië, Duitsland, Zweden, Japan, Spanje, China, Korea en Turkije. Er werden een prijswinnende film, drie musicals en een app geproduceerd en er zijn verschillende taal- en rekenspelletjes. Dolfje bestiert zijn eigen katern in tijdschrift OKKI. De Vlaming Hugo van Look illustreert de boeken al sinds het begin en creëerde zo samen met Paul van Loon dit populaire weerwolfje. De boeken van Dolfje Weerwolfje worden uitgegeven bij uitgeverij Leopold. Meer informatie over Dolfje Weerwolfje en alle activiteiten is te vinden op www.dolfjeweerwolfje.nl.

Goud, platina en diamant

Volwassenenboektitels worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Volgend Artikel

Twee Gouden Boeken voor Jamie Oliver

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img