Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Ik ga leven

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Vanavond is Ik ga leven, het debuut van Lale Gül, bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2021 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status. Eerder vandaag werd al bekend dat Ik ga leven het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek voor volwassenen was van 2021. Lale Gül werd verrast door Johan Derksen met de unieke oorkonde in tv-programma VI Vandaag op SBS6.

Lale Gül (1997) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Ik ga leven

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.

‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’

In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Gouden Boek-oorkonde

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Volgend Artikel

De cijfers over de boekenmarkt in 2021

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img