Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Ik kom terug

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Vandaag is ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in najaar 2014 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Adriaan van Dis werd op zijn verjaardag verrast met het nieuws door presentator Petra Grijzen in Nieuws&Co op NPO Radio1. Vanavond wordt de oorkonde aan hem uitgereikt in de talkshow Op1.

Vandaag is Ik kom terug van Adriaan van Dis bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in najaar 2014 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Adriaan van Dis werd op zijn verjaardag verrast met het nieuws door presentator Petra Grijzen in Nieuws&Co op NPO Radio1. Vanavond wordt de oorkonde aan hem uitgereikt in de talkshow Op1.

Adriaan van Dis reageerde enthousiast: ‘Fraude! Mijn dode moeder eist een hertelling. We zijn allebei zeer vereerd met dit heuglijke nieuws.’

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. Andere succesvolle romans van zijn hand zijn onder andere Indische duinen (1994), Familieziek (2002), De Wandelaar (2002), Tikkop (2010) en Het buitengebied (2017). In 1996 schreef hij het Boekenweekgeschenk Palmwijn en in 2004 het Boekenweekessay Onder het zink –ABC-daire de Paris. Voor Ik kom terug mocht van Dis in 2015 de Libris Literatuurprijs in ontvangst nemen, evenals de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In februari 2021 verschijnt zijn nieuwe roman KLIFI, een allegorie over een veranderend Nederland.

Ik kom terug

Ik kom terug is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Gouden Boek

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Volgend Artikel

Vijf kookboeken strijden om Het Gouden Kookboek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img