Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Meester Kikker

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Vanmiddag is Meester Kikker van Paul van Loon bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 1995 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Paul van Loon werd verrast met de unieke oorkonde tijdens de première van de nieuwe musical Meester Kikker door De Grote Haay in het Zaantheater. 

Het is de tweede keer in een maand dat een boek van Paul van Loon de status Gouden Boek krijgt, wat getuigt van de aanhoudende populariteit van een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers. 

Paul van Loon

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 35 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en de Griezelbus. Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, humoristische verhalen en grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën daarvoor haalt hij uit de Andere Werkelijkheid, die hij betreedt wanneer hij ’s nachts schrijft. Het allerbelangrijkst voor Van Loon is dat kinderen zijn boeken met plezier lezen. Hij heeft al tien keer de Kinderjury gewonnen, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

Meester Kikker

Deze klassieker van Paul van Loon, voor lezers vanaf zeven jaar, gaat over een heel ongewone meester die zegt dat hij soms een kikker is. Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…  

In 1996 werd het boek bekroond door de Kinderjury. In oktober 2023 verschijnt ter ere van de voorstelling en het Gouden Boek een nieuwe full colour uitgave van deze klassieker over een heel ongewone meester.

Gouden Boek

Boeken voor volwassenen met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met een Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche. 

Volgend Artikel

Leesbevordering via gaming: Readification wint innovatieprijs Cross Media Awards

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img