Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor prentenboek Hé, wie zit er op de wc?

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img
Kinderboekenmaker Harmen van Straaten ontving zojuist een Gouden Boek voor Hé, wie zit er op de wc? Van het prentenboek, verschenen bij Leopold, zijn meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken.  

Van Straaten werd door zijn uitgever verrast tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Elf telt tot 10… 11 in boekhandel Van Rossum in Amsterdam.  

Hé, wie zit er op de wc? is een hilarisch prentenboek op rijm vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten tot de wc-deur eindelijk opengaat. Het is een favoriet van kinderen én hun voorlezers. In 2017 stond het prentenboek in de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen.  

Over Harmen van Straaten

Harmen van Straaten (Arnhem, 1958) hield als kind veel van tekenen en hij won regelmatig kleurwedstrijden. Er was meer creatief talent in de familie, zijn ooms Gerard en Peter van Straaten waren tekenaar. Harmen trok daaruit de conclusie dat tekenen iets was wat blijkbaar iedereen kon en dat je daarnaast iets anders moest kunnen. In zijn geval werd dat een rechtenstudie, hij werd jurist. Dat beviel niet erg, hij besloot dat het vak van tekenaar toch een betere keus was en in 1987 aanvaardde Harmen zijn eerste illustratieopdracht. Daar is later het zelf schrijven bij gekomen. 

Inmiddels heeft Harmen circa vierhonderd boeken geïllustreerd, en ruim vijftig boeken zelf geschreven. Hij schrijft prentenboeken voor peuters en kleuters, AVI-boeken voor kinderen die net kunnen lezen, leesboeken voor 8-plussers en jeugdromans. Zijn boeken werden drie keer getipt door de Kinderjury, hij won de Gouden Appel in Bratislava voor zijn tekeningen in Een opa om nooit te vergeten van Bette Westera, en hij kreeg voor datzelfde boek in Japan de Grand Prix van de Sankei Shimbun. 

Vertalingen van zijn werk verschenen in onder andere Duitsland, Korea, Japan en de Scandinavische landen. In 2013 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk Je bent super… Jan! 

Gouden Boek

Boeken voor volwassenen met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche. 

Volgend Artikel

CPNB schrapt vrije keuzeruimte van NS Publieksprijs

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img