Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Sjakie en de chocoladefabriek

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Vandaag is Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 1968 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. En Sjakie en Willie Wonka zijn nog altijd razend populair bij de lezers. Dat blijkt wel uit de populaire film én het boek Wonka die onlangs verschenen. Claudia van der Werf, uitgever De Fontein Kind & Jeugd, werd verrast met de unieke oorkonde.
Roald Dahl

Roald Dahl (1916-1990) is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Hij schreef meer dan vijfentwintig boeken. Dahls boeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Maar liefst vijf boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel: De fantastische Meneer Vos (1972), Daantje, de wereldkampioen (1977), Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier (1979), De Griezels (1982) en De GVR (1984). Ook won Dahl drie keer De Kinderjury, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

Sjakie en de chocoladefabriek

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…

Wonka

Recent verscheen Wonka, het verhaal waarin de lezer kennismaakt met de jonge Willie Wonka, de grootste uitvinder, goochelaar en chocolademaker ter wereld. Het boek is geschreven door Sibéal Pounder, geïnspireerd op de verhalen van Roald Dahl en gebaseerd op de film Wonka van Warner Bros. Pictures. De film werd bedacht door Paul King die samen met Simon Farnaby het scenario schreef. Sinds het verschijnen staat Wonka in De Bestseller 60, wederom een geliefd Dahl-boek!

Gouden Boeken

Volwassenenboektitels worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Volgend Artikel

De Nationale Voorleesdagen gestart met H.K.H. Prinses Laurentien en andere bekende voorlezers

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img