Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor ’t Hooge Nest

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

Vandaag is ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (Lebowski) bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in november 2018 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Roxane van Iperen werd door haar uitgeefteam verrast met de unieke oorkonde.

Roxane van Iperen: ‘Toen ‘t Hooge Nest eind 2018 werd gepubliceerd, had ik geen enkele verwachting. Ik wilde enkel de geschiedenis van een huis en twee bijzondere joodse vrouwen vastleggen, binnen een waarheidsgetrouwe context van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dat zoveel lezers het boek hebben omarmd is voor mij tot op de dag van vandaag onverklaarbaar, maar daarom niet minder geweldig. De mechanismen van uitsluiting en onderdrukking, van wegkijken, moed en verzet: ze zijn complex, universeel en tijdloos. Kennis ervan nemen is belangrijk, en daarom ben ik zo blij dat het boek zijn weg ook naar andere landen vindt. In de vele brieven die ik nog steeds krijg toegestuurd, blijkt maar weer hoe het onverwerkte leed van oorlogen zich generaties lang blijft vertakken.’

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ‘t Hooge Nest, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 stond. Twaalf landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde – de Amerikaanse editie kwam binnen op #2 in de New York Times-bestsellerlijst. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn.

In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en verscheen haar nieuwste boek, Brieven aan ’t Hooge Nest, een verzameling ontroerende brieven van de talloze lezers die haar sinds de verschijning van ’t Hooge Nest hebben geschreven.

’t Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ‘t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ‘t Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en zo kwaad als het gaat door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden. Het brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Gouden Boek

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Volgend Artikel

Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img