Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Boek voor Wees onzichtbaar

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img
Vandaag is Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos) bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2017 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status. Murat Isik werd tijdens The Friday Move verrast met de unieke oorkonde uit handen van presentator Wilfred Genee. De verrassing was extra speciaal omdat het programma van BNR Nieuwsradio deze keer werd uitgezonden vanuit Özdere in Turkije, de woonplaats van de lievelingsoom van Murat Isik.   
Murat Isik 

Murat Isik (1977) won met Wees onzichtbaar onder meer de Libris Literatuur Prijs 2018, De Inktaap en de Boekhandelsprijs. Ook werd de roman door NRC tot Boek van het Jaar 2017 uitgeroepen. Isik debuteerde met de roman Verloren grond (2012), die bekroond werd met de Bronzen Uil-publieksprijs. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2019 was hij de auteur van het Boekenweekessay: Mijn moeders strijd. In februari verscheen zijn meest recente roman In de mist van Golden Gate Park. Waarin het verhaal van de hoofdpersoon uit Wees onzichtbaar verder gaat.  

Wees onzichtbaar 

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. 

Gouden Boek 

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.  

Volgend Artikel

Boekenpetitie met ruim 285.000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerleden

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img