Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Griffel en Gouden Penseel uitgereikt op Kinderboekenbal

img Terug naar overzicht

Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
img

Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
img

• Gouden Griffel voor ‘Zeb.’ van Gideon Samson
• Gouden Penseel voor ‘Mijn wonderlijke oom’ van Yvonne Jagtenberg
• Boekensleutel uitgereikt aan Ted van Lieshout voor ‘Ze gaan er met je neus vandoor’
• Kinderboekenbal met eregasten Anna Woltz, André Kuipers en Natascha Stenvert

Aan de vooravond van de 65ste Kinderboekenweek, tijdens het Kinderboekenbal, is het boek Zeb. (Uitgeverij Leopold), geschreven door Gideon Samson en geïllustreerd door Joren Joshua, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2019. Mijn wonderlijke oom (Uitgeverij Rubinstein), geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2019. Ted van Lieshout kreeg voor zijn boek Ze gaan er met je neus vandoor (Uitgeverij Leopold) de Boekensleutel overhandigd. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek die bij hoge uitzondering wordt toegekend. Reis mee! met de Kinderboekenweek waar voertuigen centraal staan. De Kinderboekenweek duurt tot en met 13 oktober en sluit af met de NS Kinderboekenruil.

Lees hier het volledige juryrapport > (pdf)

Zeb.

In Zeb. vertelt een groep klasgenoten de wonderlijke verhalen die zich bij hen in de klas afspelen. Saillant detail: één van hen is een zebra. Dergelijk absurdisme staat centraal in Zeb. en maakt het tot een boeiend verhaal, dat op een verfrissende wijze wordt ondersteund door de illustraties van graffitikunstenaar Joren Joshua.

De Griffeljury over Zeb.:
‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’

Mijn wonderlijke oom

Mijn wonderlijke oom is een ode aan filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon oncle, tevens het alter ego van Tati. In Mijn wonderlijke oom wordt de oom, Monsieur Hulot, gevraagd om een dag op zijn neefje Gerard en diens teckel Dalí te passen. Gerard groeit op in een kil, modern huis waar humor en kattenkwaad schaars zijn, iets wat zijn prettig gestoorde oom allerminst aanstaat.

De Penseeljury over Mijn wonderlijke oom:
‘Het boek is in alle opzichten een ode aan de kracht van de verbeelding. Zo kan een gebouw ogen krijgen die van alles zien en verandert het schijnsel van de schemerlamp in een veilige hondenmand. Het is een pleidooi voor vrijheid, voorstellingsvermogen en avontuur. Die maken het leven rijker dan de angstige houding van de ouders. Al deze aspecten bij elkaar maken Mijn wonderlijke oom tot een vrolijk, uitdagend boek dat uitnodigt tot meerdere keren lezen en bekijken.’

Gideon Samson

Gideon Samson debuteerde in 2007 op 22-jarige leeftijd met Niks zeggen! (Uitgeverij Leopold) en ontving hiervoor al meteen een Vlag en Wimpel. Zijn tweede boek Ziek verscheen in 2009. Dat werd bekroond met een Zilveren Griffel en Samson was daarmee de jongste Griffelwinnaar ooit. De in het najaar van 2012 verschenen jeugdroman Zwarte zwaan werd alom bejubeld, beloond met een Zilveren Griffel én genomineerd voor de Gouden Lijst, een prijs die tussen 2010 en 2018 werd uitgereikt voor het beste jeugdboek voor twaalf- tot vijftienjarigen. De Gouden Lijst won Samson twee jaar later alsnog met het Young Adult-boek Overspoeld, dat hij baseerde op zijn gesprekken met tsunami-overlevende Julius ’t Hart. In de zomer van 2016 verscheen Eilanddagen.

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg illustreert sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem. In die tijd werkte ze aan kinderboeken voor verschillende Nederlandse én buitenlandse uitgeverijen. Momenteel richt ze zich op haar zelfgeschreven prentenboeken. Yvonne werd gekozen om deel te nemen aan Dutch Treats: Hedendaagse illustratie uit Nederland, een tentoonstelling van veertien Nederlandse illustratoren die de wereld over reisde. De titels over Arno en Balotje zijn vertaald in meer dan negen verschillende talen. Ze won verschillende prijzen waaronder het Charlotte Köhler Stipendium.

Griffels en Penselen

De Gouden Griffel is de prijs voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. Het Gouden Penseel is de prijs voor het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. De oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel worden automatisch genomineerd voor Goud. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, op 19 juni werden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels (eervolle vermeldingen) uitgereikt. De Griffeljury 2019 bestaat uit Daniel Albering, Jörgen Apperloo, André Kuijpers, Marjolein Meijvis, Eline Rottier, Cathy Spierenburg (voorzitter) en Anouk van der Zee. De Penseeljury 2019 bestaat uit: Jessica Jongkind, Joke Linders, Marleen Ram, Peter van Rossum en Marlies Visser (voorzitter).

Penselen in het Rijksmuseum

Op maandag 23 september is de 12de editie van Penselen in het Rijksmuseum van start gegaan. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen te bezichtigen. Het Rijksmuseum en Stichting CPNB zijn de organisatoren van Penselen in het Rijksmuseum. Het doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt t/m zondag 16 februari 2020.

Ze gaan er met je neus vandoor

In Ze gaan er met je neus vandoor verkent Van Lieshout wat er in een boek mogelijk is. Thema’s als liefdesverdriet en de Eerste Wereldoorlog worden op het eerste gezicht  in losstaande gedichten op vernieuwende wijze besproken. Maar aandachtige lezers zullen al snel merken dat de gedichten één verhaal vertellen. Een verhaal dat de lezer niet snel los zal laten.

De Griffel- en Penseeljury over Ze gaan er met je neus vandoor:
‘Een boek dat qua techniek, vorm, inhoud én de combinatie hiervan een unieke plek in het Nederlandse kinderboekenlandschap opeist. Het verhaal is niet te begrijpen zonder het boek te zien en te lezen. De lezer wordt meegenomen in het conflict tussen de zoekende zwarte letters en de rode letters die hun plaats opeisen in het boek en zich niet weg willen laten jagen. De adembenemend mooie gedichten versterken de zinloosheid van de oorlog en geven het vormexperiment een historische lading. Ze gaan er met je neus vandoor is een kunstwerk van taal.’

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is naast dichter ook een zeer geliefd kinderboekenschrijver. Hij won eerder al diverse prijzen waaronder de Theo Thijssen-prijs, Gouden en Zilveren Griffels, Zilveren Zoenen, de Grote Poëzieprijs Jongerenjury, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. In 2009 verzorgde hij, samen met Sieb Posthuma, het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Koekjes! Hij schreef onder andere Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder (Uitgeverij Leopold), Er zit een feest in mij! (Querido) en de Boer Boris-serie (Gottmer), een prentenboekenreeks die hij maakte met Philip Hopman. In 2015 was Boer Boris gaat naar zee Prentenboek van het Jaar en stond Boer Boris centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen.

Boekensleutel

De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury samen, wordt toegekend aan een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door hun genre, de gebruikte techniek of vormgeving, of een anderszins opmerkelijke kwaliteit. De Boekensleutel is tot nu toe pas acht keer toegekend, de laatste bekroning vond plaats in 2012 voor het boek Het Dierelirium van professor Revillod (De Harmonie) van de Spaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren, bewerkt en vertaald door Professor E. I. Kipping (Kees van Kooten). Ze gaan er met je neus vandoor is pas het tweede origineel Nederlandstalige boek dat wordt bekroond met de Boekensleutel, in 1981 werd het boek Ik heb geen naam, uit een dagboek van een vijftienjarige (Uitgeverij Leopold) van Miep Diekmann als eerste origineel Nederlandstalige boek met de Boekensleutel bekroond.

 

 

   

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek

 

Volgend Artikel

Zaterdag 14 april: 2e Independent Bookstore Day

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img