Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Griffel voor debuut Lampje van Annet Schaap

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

De Gouden Griffel is gewonnen door Annet Schaap voor haar prozadebuut Lampje (Querido). De bekendste kinderboekenprijs van Nederland en Vlaanderen is vanavond bekendgemaakt en uitgereikt op het Kinderboekenbal in Amsterdam.

Klik hieronder door de foto’s van het Kakelbonte Kinderboekenbal!

Kinderboekenbal

Annet Schaap is geen onbekende in de Nederlandse kinderboekenwereld: velen kennen haar illustraties uit de Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen, de boeken van Janneke Schotveld en Jacques Vriens. De Gouden Griffel is de derde prijs die zij wint voor Lampje: al eerder ontving zij de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. De overige genomineerden waren Joukje Akveld, Annet Huizing, Pim Lammers, Joke van Leeuwen, Marit Törntqvist, Susanne Wouda, Bette Westera, Tjibbe Veldkamp en Edward van de Vendel.

Download het Juryrapport van de Griffeljury (pdf)

De 64ste Kinderboekenweek werd vanavond feestelijk geopend met Kinderen voor Kinderen die hun nieuwe single Kom erbij! zongen en dansten. Presentator Thomas van Luyn praatte het programma aaneen en in de NS Voorleescoupé werd voorgelezen door voorleesconducteur John Piqué en Romano Strang. Eregasten waren Kinderboekenweekauteur Jozua Douglas en de maakster van het Prentenboek van de Kinderboekenweek Milja Praagman. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 14 oktober en heeft als thema Vriendschap en motto Kom erbij!

Annet Schaap
Annet wilde altijd al tekenaar worden of schrijver of ontdekkingsreizigster. Ze studeerde aan twee kunstacademies en een schrijversschool. Sinds 1991 illustreerde ze bijna 200 kinderboeken en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen in de succesvolle kinderboeken van Francine Oomen, Janneke Schotveld en Jacques Vriens.

Zilveren en Gouden Griffel
De Stichting CPNB kent in het kader van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 elk jaar tijdens de Nederlandse Kinderboekenweek uitgereikt voor het best geschreven kinderboek. De prijs wordt toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De Griffeljury 2018 bestaat uit Cathy Spierenburg (voorzitter), Marjolein Meijvis, André Kuijpers, Anouk van der Zee en Nina Schouten.

Gratis kinderboek in de boekhandel
Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Eilandenruzie, is geschreven door Jozua Douglas en geïllustreerd door Elly Hees. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van € 10,- aan kinderboeken en komt uit in een oplage van 355.000 exemplaren. Milja Praagman maakte het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Kom erbij, dat voor € 6,95 in de boekhandel te verkrijgen is. Het verschijnt in een oplage van 41.000 exemplaren.

NS Kinderboekenruil: zondag 14 oktober
De Kinderboekenweek wordt traditiegetrouw afgesloten met de NS Kinderboekenruil. In de stationshal van Utrecht Centraal en Den Haag Centraal staat tussen 10.00 en 16.00 uur ‘een pratende boekenkast’, vol met 2000 ruilboeken. Kinderen kunnen in de tussentijd plaatsnemen in de Voorleescoupé voor bijzondere verhalen. Er wordt voorgelezen door o.a.  Jozua Douglas en Milja Paagman, Geert-Jan Roebers, Gerard van Gemert en Bette Westera. Ook een aantal conducteurs, waaronder John Piqué en Romano Strang lezen voor. Jozua Douglas en Milja Praagman ruilen hun boek en sluiten de Kinderboekenweek hiermee symbolisch af op Utrecht Centraal. Alle door de kinderen geruilde boeken worden door NS gedoneerd aan Kinderzwerfboek. Meer informatie en het exacte programma is te vinden op www.ns.nl/kinderboekenweekl/.

Volgend Artikel

Minister Jet Bussemaker geeft officiële aftrap 2016 Jaar van het Boek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img