Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img
Misjka (Querido), geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman, is bekroond met de Gouden Griffel 2023. De auteurs werden vandaag met dit nieuws verrast tijdens een schoolbezoek in Utrecht. Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen (Lannoo), geïllustreerd door Djenné Fila, is bekroond met het Gouden Penseel 2023. Djenné Fila werd overvallen bij het opbouwen van een expositie over haar werk in Arnhem.  

De winnaars zijn bekendgemaakt in aanloop naar de Kinderboekenweek, die woensdag 4 oktober start. De prijzen worden morgenavond (29 september) uitgereikt op het Kinderboekenbal. Met ingang van dit jaar is het prijzengeld voor zowel de Gouden Griffel als het Gouden Penseel € 10.000 per bekroning.  

De Griffeljury over Misjka:

‘Van de Vendel en Elman schetsen een ontroerend beeld, waarin de liefde van de gezinsleden voor elkaar én voor hun huisdier duidelijk voelbaar is. Misjka is een actueel en ontroerend familieverhaal, subliem en op pakkende wijze geschreven door Van de Vendel en Elman. De jury is dan ook unaniem van mening dat Misjka een Gouden Griffel verdient.’ 

De Penseeljury over Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen:

‘De illustraties raken en geven letterlijk en figuurlijk kleur aan de informatie. Ze geven sfeer, zijn afwisselend en gevoelig en dienen niet alleen als ondersteuning. In het boek gaan de illustraties een synergetische relatie aan met de tekst. En dat is wat je wilt bij het toekennen van het Gouden Penseel: dat illustraties niet alleen een artistieke waarde uitstralen en vernieuwend zijn, maar dat ze in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde hebben.’ 

Lees het hele juryrapport hier. 

Over Edward van de Vendel en Anoush Elman

Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven Misjka samen. Na veertien Zilveren Griffels is dit de eerste Gouden Griffel voor Van de Vendel. Illustrator Annet Schaap ontving in juni een Zilveren Penseel voor haar illustraties in het boek. Begin dit jaar wonnen de makers gezamenlijk De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Van de Vendel en Elman schreven al eerder samen een jeugdboek: De gelukvinder.  

Edward van de Vendel (1964) was basisschoolleerkracht voordat hij in 2001 fulltime ging schrijven. Hij schrijft romans voor kinderen en jongeren, poëzie, non-fictie en prentenboeken. Hij was initiatiefnemer van de series Slash, Querido Glow en Tijgerlezen, van Vuurland en van het online literair magazine Eurostory. Daarnaast vertaalt hij kinderboeken, waaronder de populaire serie De waanzinnige boomhut, en maakt hij podcasts als bijvoorbeeld Lawines Razen. Hij kreeg voor zijn oeuvre diverse prijzen en de rechten van zijn boeken werden verkocht aan meer dan vijfentwintig landen. 

Anoush Elman (1989), pseudoniem van Ramin Kawous, werd geboren in Kabul, Afghanistan, en kwam toen hij twaalf was met zijn ouders, broers en zusje naar Nederland, waar het gezin zeven jaar in afwachting bleef van een verblijfsvergunning. Na zijn middelbare school ging hij toegepaste psychologie studeren, kreeg een baan als senior wetenschappelijk onderzoeker bij Pharos en promoveerde in 2022 op een onderzoek naar vrouwelijke genitale verminking in Nederland. Zijn verhalen over de vlucht van Afghanistan naar Nederland vormden de basis voor De gelukvinder en Misjka.  

Over Djenné Fila

Djenné Fila (1995) is een Nederlandse illustrator. Ze stond al op talloze shortlists van grote prijzen. Zo werden haar illustraties uit De vuurvogel, een hervertelling van het beroemde ballet door Bette Westera, bekroond met een zilveren European Design Award. De historische jeugdroman Schaduw van Toet, geschreven door Lida Dijkstra, werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en stond op de shortlist van De Boon Literatuurprijs. Fila maakt sfeervolle beelden vol structuur die ze met collagetechniek samenstelt, tot wel vijfhonderd lagen dik. Ze illustreert met krachtige composities en ragfijne lijnen en gaat op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer van verhalen te vangen.  

Dit is de eerste keer dat haar werk is bekroond met een Penseel, en het is direct een Gouden Penseel. Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen is geschreven door Joukje Akveld.  

Vijftig jaar Gouden Penselen

Dit jaar bestaan de Penselen vijftig jaar. Om dit te vieren is er tijdens de Kinderboekenweek een kaartenset met de 51 illustraties van alle kinderboeken die van 1973-2023 met een Gouden Penseel zijn bekroond te koop in de boekhandel. In 2021 was het vijftigjarig jubileum van de Griffels. 

Griffels en Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken in Nederland. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel, die in juni worden uitgereikt, maken rondom de Kinderboekenweek kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel. Dankzij een bijdrage van de Groep Algemene Uitgevers (de GAU) is het prijzengeld van beide bekroningen met ingang van dit jaar verhoogd naar 10.000 euro per gouden bekroning.  

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestond uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Niels van Maanen, Loes Reichenfeld en Esmee Schenck de Jong. Schenck de Jong overleed maart dit jaar. 

Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek Bij mij thuis. Sanne Rooseboom schrijft het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie. Dit geschenk krijg je cadeau van de boekhandel bij besteding van € 13,50 aan kinderboeken. Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek, genaamd Mijn huis is jouw huis. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor slechts € 8,25 verkrijgbaar. De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van 4 t/m 15 oktober.    

Volgend Artikel

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img