Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Griffel voor Naar het noorden van Koos Meinderts

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren). Meinderts ontving de Griffel zojuist tijdens de opening van de Kinderboekenweek op Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft’, aldus de jury onder leiding van Margreet Ruardi. De 63ste Kinderboekenweek werd met Klaas van der Eerden als presentator feestelijk geopend met een jong publiek dat genoot van de vaak angstaanjagende optredens van Victor Mids, Kinderen voor Kinderen en NS voorleesconducteur John Piqué. Eregasten waren Janneke Schotveld, Annet Schaap, Martijn van der Linden en Maranke Rinck. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 15 oktober en heeft als motto Gruwelijk Eng!

Koos Meinderts (Den Haag, 1953) schrijft liedjes, verhalen en gedichten en vertaalt prentenboeken. In 1983 maakt hij met Mooi meegenomen zijn debuut als schrijver voor kinderen. De meeste van zijn boeken zijn geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg. Met Harrie Jekkers ontving hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied (1991) en met Thijs Borsten de Willem Wilminkprijs (2015). Koos Meinderts schrijft ook solovoorstellingen van Harrie Jekkers en diverse musicals, waaronder een bewerking van zijn kinderboek De club van lelijke kinderen. Meinderts’ boeken zijn vertaald in verschillende talen, waaronder het Duits, Spaans, Engels en Japans.

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Kattensoep, is geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken en komt uit in een oplage van 351.000 exemplaren. Maranke Rinck & Martijn van der Linden maakten het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek, Knikkeruil. Het ligt tijdens de Kinderboekenweek voor € 6,95 in de winkel. Kijk ook op www.kinderboekenweek.nl.

Zondag 15 oktober: NS Kinderboekenruil

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek vindt traditiegetrouw de NS Kinderboekenruil plaats. Zondag 15 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen kinderen op station Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal hun uitgelezen boek ruilen voor een ander. Er staan die dag boekenkasten klaar met 1000 nieuwe ruilboeken, waaronder vele griezelige. In de stationshal staat een Voorleescoupé waar voorgelezen wordt door NS conducteurs en kinderboekenschrijvers als Maranke Rinck, Martijn van der Linden, Janneke Schotveld, Annet Schaap, Anna Woltz, Ruben Prins en Gouden Griffel winnaar Koos Meinderts. Na afloop worden de overgebleven boeken gedoneerd aan Stichting Kinderzwerfboek. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/uitgelicht/tijd-voor-lezen.

Foto’s Kinderboekenbal

 

Kinderboekenbal 2017

(foto’s: Chris van Houts)

Volgend Artikel

Matthijs van Nieuwkerk geëerd als Vriend van het Boek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img