Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Griffel voor Uit elkaar, Gouden Penseel voor Hup Herman!

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Geen Kinderboekenbal maar winnaars thuis verrast door NOS Jeugdjournaal – Tweede grote kinderboekenprijs voor het boek Uit elkaar dit jaar – Yvonne Jagtenberg ontvangt voor het tweede jaar op rij het Gouden Penseel

Aan de vooravond van de 66ste Kinderboekenweek is het boek Uit elkaar (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020. Westera en Weve ontvingen eerder dit jaar voor Uit elkaar ook al de Woutertje Pieterse Prijs. In 2015 ontving Westera een Gouden Griffel voor haar boek Doodgewoon.  

Hup Herman! (Uitgeverij Gottmer), geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2020. Vorig jaar ontving Jagtenberg het Gouden Penseel voor haar boek Mijn wonderlijke oom.

Omdat het Kinderboekenbal wegens corona niet door kon gaan, werden beide winnaars met de felbegeerde prijzen verrast in het NOS Jeugdjournaal op NPO 3. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van En toen? waarbij geschiedenis centraal staat. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek, die nog loopt tot 11 oktober, door de boekwinkel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken.

Download hier het juryrapport  (pdf)

De Griffeljury over Uit elkaar:

‘Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’

Uit elkaar

Dit boek staat vol gedichten over liefde die overging. Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe naar het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk het ook kan zijn als ze opnieuw verliefd worden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt: je krijgt eindelijk de grote broer die je altijd al zo graag wilde, je hebt er opeens een nieuwe opa en oma bij, je voelt je in allebei je kamers even thuis en je mag in de zomer twee keer mee op vakantie…

Bette Westera

Bette Westera is op 20 juni 1958 geboren in Doesburg. Na de middelbare school ging ze naar de Pedagogische Academie, om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Na te hebben gewerkt als o.a. onderwijzeres en secretaresse aan de universiteit, begon zij in 1990 aan het schrijven van een kinderbijbelserie. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef Bette Westera ook non-fictie en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken. In 2019 vierde Bette haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken.

De Penseeljury over Hup Herman!

‘Tekst en beeld zijn ontsproten aan dezelfde hand en dat is te merken, ze vormen een knappe eenheid. Een jaar na haar met goud bekroonde Mijn wonderlijke oom verrast Jagtenberg opnieuw met een swingend, bijna ‘jazzy’ prentenboek van geheel eigen makelij. Alles bij elkaar is Hup Herman! een meer dan geslaagd en sympathiek prentenboek met een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld. Een boek dat zich steeds weer laat voorlezen en ook de volwassen lezer een uitermate goed gevoel oplevert.’

Hup Herman!

Herman het hangbuikzwijn houdt niet van wedstrijdjes. Die vindt hij maar gedoe. De kippen kakelen juist elke ochtend om het hardst wie de eerste is, de beste, de snelste. Op een dag denkt Herman: ik zal ze eens laten zien wie hier de snelste is. Alle dieren moedigen hem aan. Hup Herman! Hup Herman! Maar is dat eigenlijk wel zo belangrijk, winnen of verliezen?

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg illustreert sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem. In die tijd werkte ze aan kinderboeken voor verschillende Nederlandse én buitenlandse uitgeverijen. Momenteel richt ze zich op haar zelfgeschreven prentenboeken. Yvonne werd gekozen om deel te nemen aan Dutch Treats: Hedendaagse illustratie uit Nederland, een tentoonstelling van veertien Nederlandse illustratoren die de wereld over reisde. De titels over Arno en Balotje zijn vertaald in meer dan negen verschillende talen. Ze won verschillende prijzen waaronder het Charlotte Köhler Stipendium.

Griffels en Penselen

De Gouden Griffel is de prijs voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. Het Gouden Penseel is de prijs voor het best geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, in de week van 24 augustus juni werden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels (eervolle vermeldingen) uitgereikt.

De Griffeljury 2020 bestaat uit: Daniel Albering (boekhandelaar), Jörgen Apperloo (presentator Vlogboek en docent), André Kuijpers (oud-bibliothecaris), Marjolein Meijvis-Weinberg (docent primair onderwijs), Eline Rottier (oprichter Boekwijzer), Cathy Spierenburg (voorzitter, oprichter My Book Buddy) en Anouk van der Zee (Hebban).

De Penseeljury 2020, bestaat uit: Kirsten König (boekverkoper bij De Kinderboekwinkel), Joke Linders (criticus), Peter van Rossum (bibliotheekmedewerker), Ilona van Tuinen (conservator Rijksmuseum) en Marlies Visser (voorzitter en grafisch ontwerper, illustrator en oprichter Illustratie Biënnale).

Volgend Artikel

Spannende boeken meest gelezen genre (36%)

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img