Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Penseel voor Lettersoep van Harriët van Reek

img Terug naar overzicht

Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023
img

De Penseeljury heeft vanavond in de Teekenschool van het Rijksmuseum het prentenboek Lettersoep van Illustrator en auteur Harriët van Reek (Querido Kinderboeken) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar dat in Nederland is uitgegeven.

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door de Noorse illustrator Øyvind Torseter met Het gat (De Harmonie).

Met deze uitreiking is tevens de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum, waarin de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels 2016 te bewonderen zijn, geopend. 

Penselen in het Rijksmuseum

Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Stichting CPNB, die de Kinderboekenweek organiseert. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt t/m zondag 19 februari 2017. 

Juryoordeel
Harriët van Reek debuteerde in 1986 met De avonturen van Lena lena en won daarmee de Gouden Griffel (1987) en een Vlag en Wimpel. ‘Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders’, aldus het juryrapport. De Penseel- en Paletjury 2016 bestaat dit jaar uit Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk. 

Gouden Griffel
Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2016 wint. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 uitgereikt voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar.

Volgend Artikel

Gouden Boek voor Simpel

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img