Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

De Penseeljury heeft vanmiddag in het Rijksmuseum het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman (Uitgeverij Lanoo) bekroond met het Gouden Penseel. Het Gouden Penseel wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek. Met deze uitreiking is de 11de editie van Penselen in het Rijksmuseum geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen te bezichtigen.

Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB organiseren samen Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van 

de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool van het Rijksmuseum en loopt t/m zondag 10 februari 2019. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses met illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.

Ludwig Volbeda (1990) is een jonge illustrator die woont en werkt in Amsterdam. In 2011 studeerde hij af aan AKV Sint Joost, Breda. Hij won onder meer de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs en vorig jaar de Gouden Lijst. Ludwig probeert elke dag een tekening te maken, die vind je op zijn blog.  

Floortje Zwigtman is de schrijversnaam van Andrea Oostdijk. Ze schreef onder andere Wolfsroedel en de bekende Groene Bloem trilogie. Ze won al heel wat literaire prijzen, waaronder twee keer de Gouden Uil en de Gouden Zoen. In 2017 won Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) het Gouden Penseel.

De Penseeljury 2018 bestaat dit jaar uit Marlies Visser (voorzitter), Jaap Friso, Irma de Bruijne, Judith Hessels en Jessica Jongkind.

Gouden Griffel
Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 2 oktober in Theater de Meervaart Amsterdam, wordt de Gouden Griffel 2018 bekendgemaakt en uitgereikt. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 uitgereikt aan het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar. 

Volgend Artikel

Presentatie studie ‘De impact van het boek’

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img