Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Griffiths en Russell winnen Prijs van de Nederlandse Kinderjury

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekend. In de categorie 6 t/m 9 jaar bleek De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton het populairst onder alle stemmers. In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de meeste stemmen naar Dagboek van een muts 10 – Puppy Love (De Fontein Jeugd) van Rachel Renée Russell. Er zijn maar liefst 29.851 stemmen binnengekomen en dat is 21% meer dan vorig jaar. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de Prijs uit en mocht bovendien haar eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Deze ging in de categorie 6 t/m 9 jaar naar De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre (Luitingh Sijthoff) van Marte Jongbloed en in de categorie 10 t/m 12 jaar naar Costa Banana 2 – De ongelooflijke Ravi Ravioli (De Fontein Jeugd) van Jozua Douglas.

De Senaatsleden van 6 t/m 9 jaar zijn, net als de stemmers door het hele land, enthousiast over De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen. In het juryrapport schrijven zij over dit boek:  ‘Veel zelfbedachte woorden, maar vooral de nieuwsflashes onder aan de bladzijde over het verhaal zelf zijn heel grappig!’. Eigen favoriet was uiteindelijk De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre, schrijfster Marte Jongbloed ontvangt hiervoor de Pluim van de Senaat. ‘Een origineel en pakkend verhaal met een herkenbare en moedige hoofdpersoon die eigenlijk niks mag, maar het toch doet’.

Prijswinnend boek Dagboek van een muts 10: Puppy Love is volgens de Senaatsleden van 10 t/m 12 jaar heel grappig. Ze leggen uit: ‘Het is een grappig boek omdat er allerlei gekke dingen gebeuren met veel hondjes die moeten worden beschermd, ook een aanrader als je de andere Muts-boeken niet hebt gelezen!’. Over het boek van Pluimwinnaar Jozua Douglas, Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli, staat in het juryrapport: ‘De Senaat raadt dit boek aan iedereen aan, maar willen het niet uitlenen. Dit boek is zo leuk en grappig dat ze er extra zuinig op zijn’.

De uitreiking vond voor de vierde keer plaats op de Kinderboekenparade. Dit festival rondom het Kinderboekenmuseum in Den Haag, met dit jaar het thema ‘De zeven zeeën rond’, is de plek voor kinderen om optredens en voorstellingen te zien en hun favoriete auteur en illustrator te ontmoeten.

De Nederlandse Kinderjury
 

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Het is de enige publiekprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Vorig jaar gingen de prijzen naar De Gorgels van Jochem Myjer, Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten, Botje van Janneke Schotveld en De gruwelijke generaal van Jozua Douglas. De Koninklijke Bibliotheek is partner van De Nederlandse Kinderjury.

Volgend Artikel

Joke de Witte overleden

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img