Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Heel Nederland Leest Joe Speedboot van Tommy Wieringa

Geschreven doorLisanne Mom

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Joe Speedboot, de roman van auteur Tommy Wieringa uit 2005, is door de CPNB gekozen als het centrale boek van de 19e editie van bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest. Gedurende de hele maand november wordt het boek gratis verspreid zodat zoveel mogelijk mensen het tegelijkertijd kunnen lezen. De klassieker van Wieringa viert volgend jaar zijn 20-jarig jubileum en wordt speciaal voor Heel Nederland Leest in een gratis editie uitgebracht door de CPNB.
Tommy Wieringa, auteur van Joe Speedboot. Het boek staat centraal tijdens bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest 2024.

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: “In november leest Heel Nederland hetzelfde boek. Dit brengt mensen samen en vergroot de sociale cohesie. Deze 19e editie van de campagne is nu misschien wel meer nodig dan ooit tevoren. Daarom ben ik extra blij dat we met Tommy Wieringa’s Joe Speedboot een dijk van een roman gaan lezen. Een boek dat je gewoon gelezen moet hebben en dat je eindeloos kunt herlezen. Het verhaal over Fransje Hermans is een klassieker, voor jong en oud, dat gaat over een hele bijzondere vriendschap. Ik weet zeker dat met Tommy Wieringa als ambassadeur heel Nederland in november Joe Speedboot gaat lezen!”

Tommy Wieringa

“Sinds Joe Speedboot verscheen, heb ik duivels plezier gehad om het wonderbaarlijke parcours ervan. Toen ik het schreef, had ik geen idee wie dit vreemde verhaal ooit zou willen lezen. Tot mijn verbazing viel het bij velen in de smaak. Het meeste plezier beleefde ik echter aan de populariteit ervan op scholen; docenten Nederlands vertelden vaak hoe ze zelfs de meest hardnekkige boekenhaters ermee aan het lezen kregen.

Met deze Heel Nederland Leest-editie wordt een nieuw hoofdstuk aan de vrolijke geschiedenis van Joe Speedboot toegevoegd. Laten we hopen dat het opnieuw mensen weet te verleiden tot het avontuur van de literatuur,” aldus Wieringa over de samenwerking.

Tommy Wieringa (1967) is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs), Caesarion (shortlist International IMPAC Dublin Literary Award), Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs), De dood van Murat Idrissi (nominatie Man Booker International Prize) en De heilige Rita (BookSpot Literatuur- én Lezersprijs). Zijn recentste roman is Nirwana (2023). In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.

Joe Speedboot

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft zijn spraakvermogen verloren. Fransje is grenzeloos gefascineerd door de nieuweling Joe Speedboot: de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog andere nieuwkomers de natuurlijke orde van het dorp komen verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazelleogen, en de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Auteur op tournee langs bibliotheken door heel Nederland

Zoals altijd reist de auteur gedurende de campagnemaand november door heel Nederland om in bibliotheken lezers te ontmoeten en de speciale editie van Joe Speedboot te signeren. De tournee wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale. Het volledige tourneeschema wordt in het najaar bekendgemaakt via www.heelnederlandleest.nl. Boekhandels en bibliotheken boeken Tommy Wieringa voor een auteursbezoek via info@deschrijverscentrale.nl.

Heel Nederland Leest

Heel Nederland Leest is een bibliotheekcampagne die zich richt op het samenbrengen van mensen door hetzelfde boek te lezen. Wat gebeurt er met jou als je iemand ziet die hetzelfde boek leest als jij? Je voelt meteen een verbinding, je wilt in gesprek om te weten wat de ander van het boek vindt. Dit jaar lezen we tijdens Heel Nederland Leest Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Dat boek is de hele maand november gratis op te halen in de Bibliotheek.
Om iedereen mee te laten lezen komt er ook dit jaar weer een speciale grootlettereditie én een editie in makkelijke taal van Joe Speedboot. In november zal tijdens Heel Nederland Leest Junior op scholen klassikaal worden gelezen uit Broergeheim van Emiel de Wild. Bij het boek verschijnt, met steun van Stichting Lezen, een uitgebreide lesbrief voor groep 7&8 en vmbo 1&2.

Volgend Artikel

29 mei eerste landelijke Dag van de Lezer

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img