Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2016

img Terug naar overzicht

Ode aan vrijheid van de literatuur op 72ste Boekenbal
img

Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023
img

Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (Meulenhoff) heeft de NS Publieksprijs gewonnen en is daarmee Boek van het Jaar 2016. Hendrik Groen is een pseudoniem; alleen de uitgever weet wie de schrijver is.

23-11-2016. 

Het 83-jarige personage Groen laat de lezer een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Een thema wat momenteel akelig populair is, zoals ook blijkt uit de vele vrije stemmen die het niet genomineerde Ma van Hugo Borst heeft ontvangen. De NS Publieksprijs werd vanavond bekendgemaakt en uitgereikt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Groen won met 26% van de stemmen. In totaal is er 118.312 keer gestemd. Dat is 60% meer dan afgelopen jaar.

De NS Publieksprijs is dé boekenpublieksprijs van Nederland. Stemmen van het publiek en van de Kernjury bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2016 wint. De prijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de OV-Vrij 1e Klas. De overige genomineerden waren As in tas van Jelle Brandt Corstius (Das Mag), De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl (Querido), De verwarde cavia van Paulien Cornelisse (uitgeverij Cornelisse), Gij nu van Griet Op de Beeck (Prometheus) en Neem een geit van Claudia de Breij (Lebowski). De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2015 tot 1 juli 2016).

Citaat Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar:
´Als ik de jackpot win, koop ik een privébejaardenhuis voor mijzelf en mijn vrienden. Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur. Er is wel plaats voor gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok op afroep, voor als we geen zin hebben om zelf te koken in onze mooie keuken. Een huis met ruime, lichte kamers waar je een poes of hond of kerstboom mag houden als je dat zo nodig wilt. Simpel toch eigenlijk. Blijf dromen, Hendrik.´

Zie ook nspublieksprijs.nl > 

Volgend Artikel

Nieuw merkenbeleid voor missie CPNB

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img