Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Herman Pleij essayist Maand van de Geschiedenis 2017

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

Het essay voor de 14de Maand van de Geschiedenis, met het thema Geluk, wordt geschreven door emeritus hoogleraar Herman Pleij.

Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming. Als essayist voor de Maand van de Geschiedenis werd hij voorafgegaan door onder meer Fidan Ekiz, Ahmed Aboutaleb, Coen Verbraak, Michel Krielaars en Martin Sommer. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50.

De Maand van de Geschiedenis gaat dit jaar op zoek naar de betekenis van en verschillende perspectieven op geluk door de eeuwen heen. Is geluk alleen een product van de postmoderne tijd of bestond de geluksindustrie al eerder? Behoort het niet tot de menselijke conditie om altijd geluk na te jagen? Tegenwoordig hebben veel mensen in Nederland de vrijheid om zelf vorm te geven aan hun levensgeluk. Tegelijkertijd zijn er mensen die met weinig vrijheden het geluk najagen, door op zoek te gaan naar een veilige thuisbasis of betere economische kansen. Is de mate van vrijheid een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven of hoeft dat helemaal niet zo te zijn? Sommige mensen worden gelukkig van het geluk van anderen, zoals verzetshelden, weldoeners en mecenassen. Voor anderen manifesteert geluk zich in materiële vooruitgang, status of macht. Weer anderen vinden geluk in het kleine, alledaagse. Geluk lokt, doet dromen en harder werken.

Prof dr. Herman Pleij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1981 tot 2008 was hij aldaar hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde. In 1993 werd hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. Bij zijn afscheid van de universiteit werd hij koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tegenwoordig schrijft in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen. Zijn boeken komen uit bij Uitgeverij Prometheus.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met ruim veertig culturele, toeristische en mediapartners. De Maand van de Geschiedenis wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Fond voor Cultuurparticipatie. De activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis worden georganiseerd door bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen, gemeenten en vele andere organisaties verspreid over heel Nederland. Op 28 oktober wordt het evenement feestelijk afgesloten tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. 

Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis wordt 1 september bekend gemaakt via maandvandegeschiedenis.nl.

Volgend Artikel

Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img