Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Het Pungelhuis van Annet Huizing centraal bij Nederland Leest Junior

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Dit jaar wordt tijdens Nederland Leest Junior in november met de hele klas Het Pungelhuis van Annet Huizing gelezen. Bij het boek verschijnt, met steun van Stichting Lezen, een uitgebreide lesbrief met suggesties voor groep 7&8 en VMBO 1&2. Het boekenpakket is voor scholen vanaf 19 april te bestellen via onderwijs.cpnb.nl.

Elke leerling heeft bij Nederland Leest Junior een eigen boek, waarover ze vervolgens met elkaar in gesprek kunnen gaan. De lesbrief die bij het boek zit, geeft daarvoor duidelijke en leuke tips. Praten over boeken is een beproefde aanpak om de tekst goed te begrijpen, je mening te leren vormen en op die manier positief bij te dragen aan de leesmotivatie van kinderen.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Sonny Boy van Annejet van der Zijl het boek is voor Nederland Leest. Bij vorige edities van Nederland Leest stond het gekozen boek in het kader van een jaarthema, maar dat thematische karakter is losgelaten om het brede gesprek aan te kunnen gaan.

Over Het Pungelhuis

‘Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.’ Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten. Het Pungelhuis werd bekroond met de Thea Beckmanprijs 2022 en de Jonge Beckman 2022.

Over Annet Huizing

Annet Huizing schrijft fictie en non-fictie en woont op een woonboot in Utrecht. Ze debuteerde bij Lemniscaat met Hoe ik per ongeluk een boek schreef, waarvoor ze onder meer een Zilveren Griffel won en dat in meer dan tien talen werd vertaald en binnenkort wordt verfilmd. Ook haar tweede boek, De zweetvoetenman, over de Nederlandse rechtspraak, werd met een Zilveren Griffel bekroond – én met de Mr. Eva Meillo Prijs 2018. Alsof dat nog niet genoeg was, won Annet met haar derde boek Het Pungelhuis zowel de Thea Beckmanprijs 2022 als de Jonge Beckmanprijs.

Volgend Artikel

Lilianne Ploumen nieuwe voorzitter raad van toezicht Stichting CPNB

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img