Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Het Regenboogboek van 2023 is als de Hemel genoeg ruimte heeft

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Zojuist is bekendgemaakt dat lezers het boek als de Hemel genoeg ruimte heeft (Podium) van Splinter Chabot veruit het mooiste LHBTIQ+ boek van het afgelopen jaar vinden. De blij verraste Chabot kreeg de plaquette voor Het Regenboogboek van het Jaar uitgereikt in aanloop naar de Pride in de Amsterdamse boekhandel Scheltema. Deze publieksprijs is voor de derde keer georganiseerd en is een samenwerking van Lezerscommunity Hebban.nl en queer lifestylemagazine Winq. 

Regenboogboeken zijn steeds zichtbaarder in het aanbod van boekhandels en bibliotheken. Uit consumentenonderzoek uit 2022 bleek al dat Nederlanders diversiteit en representatie in het aanbod voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk vinden.* De toegenomen aandacht voor LHBTIQ+-emancipatie is volgens Martijn Kamphorst, hoofdredacteur van Winq, ook terug te zien in het boekenaanbod: ‘In het verleden was het soms echt zoeken naar goede LHBTIQ+ boeken, maar inmiddels zouden we meerdere pagina’s met boekentips kunnen vullen. En dat is zo ongelooflijk mooi en belangrijk voor de LHBTIQ+ gemeenschap, maar ook voor al die andere mensen die door het lezen van boeken hun blik op de wereld willen vergroten.’ 

Na twee succesvolle edities van de Regenboog 100, de honderd mooiste, leukste en belangrijkste LHBTIQ+-boeken aller tijden, gaan Hebban.nl en Winq voortaan opzoek naar het beste Regenboek van het Jaar. Voor deze nieuwe lezersprijs heeft de redactie van Winq een longlist samengesteld van meer dan 70 LHBTIQ+ boeken die in 2022 verschenen. Lezers konden stemmen op deze titels, maar mochten ook zelf een boek nomineren. Duizenden bezoekers van Hebban.nl en Winq.nl stemden net als de twee voorgaande jaren op hun mooiste LHBTIQ+-boek. Splinter Chabot won in 2021 en 2022 De Regenboog 100 verkiezing met zijn boek Confettiregen. 

Top 3 oorspronkelijk Nederlandstalige regenboogboeken van 2023 

  1. als de Hemel genoeg ruimte heeft – Splinter Chabot
  2. Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers
  3. Het ritme van Ramses – Femke van Oorsouw

Top 3 vertaalde regenboogboeken van 2023 

  1. Het weeshuis in de azuurblauwe zeeTJ Klune, vertalers: Anneke Bok & Claudia de  Poorter 
  2. Mungo Douglas Stuart, vertalers: Kitty Pouwels &  Josephine Ruitenberg 
  3. De grote cirkel Maggie Shipstead, vertalers Lucie Schaap &  Marion Drolsbach 

De volledige lijst is terug te vinden op:  www.hebban.nl/regenboog 

Vanaf volgend jaar hangen Hebban.nl en Winq samen met literair weblog Tzum de regenboogvlag uit. In gezamenlijkheid worden dan zowel een publieksprijs als juryprijs georganiseerd voor regenboogboeken.  

* onderzoek door GfK-SMB: https://kvbboekwerk.nl/consumentenonderzoek/nederlandse-boekenaanbod-kan-diverser  

Volgend Artikel

Zomerlezen: Extra leesplezier voorkomt leesdip bij kinderen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img