Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Het voorwoord van de Boekenweek van start

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

• Unieke tasjes voor crowdfundingsactie met #steunjeboekhandel
• Het voorwoord Live met schrijvers vanuit De Kleine Komedie
• De Vooravond zette in een lege schouwburg boek en Boekenbal in de schijnwerpers
• Hebban.nl vormt het hart van Het voorwoord van de Boekenweek

Met de Boekenbalspecial, die vrijdagavond werd uitgezonden door het BNNVARA-programma De Vooravond, is Het voorwoord van de Boekenweek officieel van start gegaan. Via het Instagramaccount van de Boekenweek kan iedereen met een speciale filter thuis ook op de rode loper van het Boekenbal verschijnen. Tijdens Het voorwoord worden er evenementen georganiseerd door Hebban.nl, boekhandels en bibliotheken om het boek te vieren en zo het boekenvak te steunen dat te lijden heeft onder de coronamaatregelen. De succesvolle #steunjeboekhandel-campagne krijgt een vervolg met de verkoop van unieke linnen tassen: een collector’s item met citaten van Jan Wolkers, Ilja Leonard Pfeijffer, Ellen Deckwitz en Fokke & Sukke. Daarnaast worden er vanaf deze week tot aan de Boekenweek in de zomer elke week nieuwe afleveringen uitgezonden van Het voorwoord van de Boekenweek Live; in twintig uitzendingen vanuit De Kleine Komedie passeren veertig schrijvers de revue.

Eveline Aendekerk (directeur CPNB): ‘Wat gaat er de komende week veel moois gebeuren, ik kijk er echt enorm naar uit: een uitgebreid en uniek programma met veertig auteurs vanuit De Kleine Komedie, crowdfunding voor de boekhandels met gave tassen en veel activiteiten en lezersacties bij Hebban.nl. Het voorwoord van de Boekenweek is dé periode om boeken, auteurs, bibliotheken en boekhandels in de schijnwerpers te zetten. Dat is gegarandeerd inspirerend voor lezers,-  maar blijft helaas ook hartstikke hard nodig voor de boekensector.’

Crowdfundingsactie #steunjeboekhandel
Om de actie #steunjeboekhandel weer kracht bij te zetten organiseert de CPNB een crowdfundingsactie. De komende tijd zijn bij de boekhandels exclusieve #steunjeboekhandel-tassen te koop met teksten van Jan Wolkers, Ellen Deckwitz, Ilja Leonard Pfeijffer en Fokke & Sukke. Deze collector’s items zijn voor € 9,99 exclusief verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. De opbrengst van de verkochte tasjes komt ten goede van de boekhandel. Zij kunnen de broodnodige steun nog steeds ontzettend goed gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Het voorwoord van de Boekenweek Live
De NS is dit jaar twintig jaar hoofdsponsor van de Boekenweek: hoog tijd om Boekenweekauteurs van de laatste twintig jaar uit te nodigen voor een gesprek. Omdat we niet alleen terugkijken, maar ook vooruit, ontmoeten oud-Boekenweekgeschenkauteurs en -essayisten schrijvers van een jongere generatie. De ontmoetingen vinden plaats in het oudste theater van Amsterdam: De Kleine Komedie en zijn door iedereen gratis te zien en te luisteren als podcast via de kanalen van de Boekenweek, Hebban en het AD. In de eerste uitzendingen zijn onder meer Ronald Giphart, Anna Enquist, Tommy Wieringa, Niña Weijers, Johan Fretz en Maartje Wortel te gast.

Alternatief Boekenbal
Vanavond zond BNNVARA de boekenspecial van De Vooravond uit op NPO 1. Op deze avond, waarop normaal het Boekenbal had plaatsgevonden, werd in een lege Amsterdamse schouwburg het boek op feestelijke wijze gevierd. Presentatoren Fidan Ekiz en Renze Klamer spraken met de Boekenweekauteurs en onder andere Adriaan van Dis, Splinter Chabot en Marieke Lucas Rijneveld. Ze bespraken de geschiedenis van het Boekenbal, er was live muziek van Spinvis en Leona Philippo en er waren optredens van dichters om de festiviteiten af te maken. Ook las Babs Gons haar gedicht ‘Polyglot’ voor, het Boekenweekgedicht van 2021. Via het Instagramaccount van de Boekenweek kan iedereen met een speciale filter thuis ook op de rode loper van het Boekenbal verschijnen.

Het voorwoord van de Boekenweek
Door de coronamaatregelen is de Boekenweek verplaatst naar de zomer. In plaats van de Boekenweek wordt vanaf 6 maart Het voorwoord van de Boekenweek georganiseerd om het boekenvak te blijven steunen dat te lijden heeft onder de coronamaatregelen. Het is dus helaas geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken. Hiermee wordt de actie #steunjeboekhandel de komende periode extra kracht bijgezet en vindt de lezer inspiratie om te lezen tot aan de zomerse Boekenweek van dit jaar.

Hebban.nl
Lezerscommunity Hebban.nl vormt het hart van Het voorwoord van de Boekenweek. Op de grootste lezerscommunity van Nederland wordt ruim aandacht besteed aan Het voorwoord. De redactie plaatst elke dag een interview met een Nederlandstalige auteur, waaronder Jeroen Olyslaegers, Annelies Verbeke en Kristien Hemmerechts. Tot slot worden lezers die graag schrijven uitgedaagd met de Hebban 100 Woorden Schrijfwedstrijd. Iedereen die in maart een oorspronkelijk Nederlandstalig boek koopt bij de lokale boekhandel, kan de aankoopbon gedurende de hele maand naar Hebban sturen: onder alle inzendingen worden Boekenbonnen t.w.v. het bestede bedrag verloot. Wat er allemaal precies gaat gebeuren is te vinden in de agenda van Hebban.nl.

Boekenweek 2021: Tweestrijd
Hanna Bervoets schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Tijdens de Boekenweek in de zomer krijgt het publiek het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekwinkel bij besteding van ten minste €15 aan Nederlandstalige boeken. Het geschenk is ook dit jaar in een beperkte oplage in het Fries verkrijgbaar. Het Boekenweekessay werd geschreven door Roxane van Iperen. Haar essay, De genocidefax, is tijdens de Boekenweek in de zomer verkrijgbaar voor €3,75.

Vrij reizen dag afgelast
Vanwege het coronavirus heeft hoofdsponsor NS in overleg met Stichting CPNB besloten de vrij reizen dag niet door te laten gaan. Het is nu niet mogelijk om op één dag mensen op te roepen om massaal met de trein eropuit te gaan. In verband met corona ging ook vorig jaar de vrij reizen dag op de laatste dag van de Boekenweek niet door.

Volgend Artikel

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman wint NS Publieksprijs 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img