Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Jan Siebelink schrijft Boekenweekgeschenk 2019

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Jan Siebelink schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2019. Voor Siebelink is het de kroon op zijn werk en een prachtig geschenk voor zijn tachtigste verjaardag.

Omzet Boekenweek voor 4de jaar op rij gestegen

 

Jan Siebelink schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2019. Voor Siebelink is het de kroon op zijn werk en een prachtig geschenk voor zijn tachtigste verjaardag. Bij het grote publiek brak Siebelink door met zijn roman Knielen op een bed violen (2005, De Bezige Bij). Er werden 600.000 exemplaren van het boek verkocht en het werd beloond met de AKO Literatuurprijs en nominaties voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. De 84ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart t/m zondag 31 maart 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 wordt samen met de naam van de Boekenweekessayist op een later moment onthuld.

Bestsellerauteur Jan Siebelink kijkt reikhalzend uit naar de Boekenweek 2019. Siebelink: “Het Boekenweekgeschenk mogen schrijven is de bekroning van ruim veertig jaar schrijverschap. Deze opdracht, notabene in het jaar dat ik 80 ben geworden, ervaar ik als een enorme eer. Bovendien komt het op een goed moment: de saga over de kwekerij van mijn vader heb ik, denk ik, voltooid met mijn meest recente roman De buurjongen. Ik ben nieuwsgierig welk verhaal zich voor het Boekenweekgeschenk gaat aandienen. Het wonder van het schrijven.”

Tijdens de Boekenweek 2018 is de omzet van Nederlandstalige boeken met 3% gestegen ten opzichte van de Boekenweek 2017. Het is voor het vierde jaar op rij dat de omzet van de Boekenweek is gestegen. De afzet van Nederlandstalige boeken is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de vorige Boekenweek (cijfers: KVB/GfK). De positieve cijfers tijdens de Boekenweek wijzen uit dat lezers meer geld over hadden voor een boek en meer besteedden aan bijzondere en mooi uitgegeven boeken. De oplage van het Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck komt op 686.305 exemplaren en dat is 2% meer dan haar voorganger, dat komt mede door het grote aantal downloads van het digitale Boekenweekgeschenk. Met dit positieve resultaat van de Boekenweek 2018 is de CPNB extra vereerd met Jan Siebelink als Boekenweekgeschenkauteur in 2019. Henk Pröpper (interim directeur CPNB): “Jan is een fascinerende en veelzijdige auteur die op geheel eigen wijze een grote schare lezers weet te boeien. Hij is een groot ambassadeur van de literatuur en het boek. Ik ben ervan overtuigd dat de CPNB samen met hem ook de Boekenweek 2019 tot een waar lezersfeest zal maken voor zowel trouwe als nieuwe lezers.”

Jan Siebelink
Jan Siebelink (1938) is schrijver en essayist. Hij werd geboren in Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij had. Naast zijn baan als onderwijzer studeerde hij in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Knielen op een bed violen is zijn grote roman, geïnspireerd op zijn jeugdjaren in Velp. De roman werd succesvol verfilmd met hoofdrollen voor Barry Atsma en Gijs Scholten van Aschat. In het najaar van 2015 verscheen de roman Margje, waarin Siebelink terugkeert naar het gezin uit Knielen op een bed violen. In 2017 bracht hij zijn meest recente roman, De buurjongen, uit. Ter gelegenheid van Siebelinks tachtigste verjaardag verscheen er in februari 2018 een schitterende ode aan de ziel van zijn schrijverschap, De bloemen van Jan Siebelink. 

Boekenweek 2019
De Boekenweek vindt volgend jaar plaats van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart en wordt vrijdagavond 22 maart traditioneel geopend met het Boekenbal. De traditionele gratis reisdag georganiseerd hoofdsponsor NS, wordt gehouden op zondag 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek.

NS – Tijd voor lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen toegankelijk maken voor een groot publiek. Lezen en treinreizen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van de CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.

Stichting CPNB
De CPNB is het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB organiseert de grote leesbevorderingscampagnes, evenementen en PR rondom het boek en auteurs:  van het meest begeerde bal ter wereld, het Boekenbal, tot het grootste familie-evenement van Nederland, de Kinderboekenweek. Het bereik van de campagnes is enorm. En dat willen we graag zo houden. Sterker nog, we willen meer. Onze missie is Nederland het meest boekbelezen land ter wereld maken. Van jong tot oud is lezen van boeken van groot belang. Boeken zorgen voor ontspanning en tegelijkertijd voor inspiratie en verrijking van de lezer. Ons motto is daarom: een boek kan zoveel doen!

Volgend Artikel

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend!

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img