Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Joost Oomen viert Zomerlezen met ‘Lievegedicht’

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Joost Oomen: “Ik heb “Lievegedicht” geschreven omdat het eigenlijk een regel zou moeten zijn dat in de zomer alleen maar liefdesgedichten worden geschreven. Dat, in de zon zitten en enorme cornetto’s eten.”

Joost Oomen (1990) is dichter, drummer en theatermaker en schrijft poëzie, romans, verhalen en columns. Hij trad als dichter op van Pisa tot Parijs en van Lowlands tot Oerol en was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. In 2020 verscheen zijn debuutroman Het Perenlied dat lovend werd ontvangen. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021. Sinds september 2021 is hij vaste columnist voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. In het voorjaar van 2022 verscheen het reisverslag Visjes.

Oomen is een ontwapenende performer en een dichter met oog voor het ontroerende, het mooie en het vrolijke. Zijn performance is energiek, muzikaal, hypnotiserend en vaak enorm geestig en verrassend teder. Het grote publiek maakte kennis met zijn bijzondere persoon bij zijn deelname aan de kennisquiz De Slimste Mens, waar hij een derde plaats wist te bemachtigen.

Lievegedicht

er zijn best wat mensen
die er niet in geloven

en er zijn mensen
die er wel in geloven
maar het helemaal verkeerd uitleggen
of verwarren met iets anders

die zeggen het is als een theekopje rum
terwijl het een theekopje jam moet zijn

die zeggen
een theekopje sinaasappelsap
waar de zon in schijnt
terwijl het juist het oranje sap zelf was
dat de zon deed schijnen
en het theekopje vertrok
als een zucht door de lucht

zo raakt alles door de war
een zwaan landt aan de verkeerde kant
van de waterspiegel
je gooit een stok en de hond komt
terug met een baar goud in zijn bek
je sok is nat, het hindert niet
je vindt haar mooier dan de maan
ze heeft krullen als de kringen in water
als er eendenkuikens voor het eerst
zwemmen gaan.

JOOST OOMEN

Het hele jaar door dichters

De CPNB geeft poëzie het hele jaar een podium bij haar verschillende campagnes. Hiermee wordt een groot en divers publiek bereikt, zodat ook de lezers die normaal minder snel met poëzie in aanraking zouden komen, de kracht van poëzie leren kennen. De CPNB wordt daarbij ondersteund door het Van Beuningen/Peterich-fonds. Dichter des Vaderlands Lieke Marsman schreef in dit kader het gedicht ‘Een nieuwer jaar’ aan de start van 2022 en de Vlaamse dichter Bart Moeyaert schreef Boekenweekgedicht ‘Kortom’. In de periode 2021-2022 werden maar liefst 460.000 Boomerang-kaarten met poëzie over het land verspreid en werden de diverse gedichten door miljoenen mensen gezien op sociale media.

Over Zomerlezen

De traditie Zomerdichter en het Zomergedicht is gestart in 2020. Het eerste Zomergedicht werd verzorgd door Elfie Tromp (Uitgeverij De Geus). In het daaropvolgende jaar werd de traditie voortgezet door Ingmar Heytze (Podium).

Het Zomergedicht is onderdeel van de campagne Zomerlezen, waarmee de CPNB in de zomermaanden de boekverkoop en -uitleen bevordert. De zomer is het ideale moment om een boek op te pakken, ook als je daar in je drukke bestaan soms maar moeilijk aan toekomt. In de maand juni is in het kader van de campagne de verhalenbundel Zonnegloren uitgereikt, een verzameling korte verhalen samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk. Dit Zomerlezen-geschenk wordt door boekhandels uitgedeeld bij aankoop van € 15 of meer aan Nederlandstalige boeken.

Volgend Artikel

Stemweken Hebban Regenboog 100 van start

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img