Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Kijken met andermans ogen? Lees een boek!

img Terug naar overzicht

John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023
img

Dit zijn de tien kanshebbers voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023
img

Vanmiddag was de grote aftrap van de campagne Lees met andermans ogen op het Binnenhof in Den Haag. Om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken, heeft de Leescoalitie vandaag de website leesmetandermansogen.nl gelanceerd.

Vanmiddag was de grote aftrap van de campagne Lees met andermans ogen op het Binnenhof in Den Haag. Om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken, heeft de Leescoalitie vandaag de website leesmetandermansogen.nl gelanceerd. Daarop staan boekentips en persoonlijke leestips van bekende en onbekende Nederlanders. In korte video’s vertellen onder anderen Ruben Nicolai, Noraly Beyer, Jochem Myjer en Rik van de Westelaken over het boek dat hen met andermans ogen liet kijken. Zo bekent Ruben Nicolai dat hij zich tijdens het lezen van Hersenschimmen haast zelf dement voelde worden: “Daarna heb ik wel met andere ogen naar mensen met dementie gekeken.”

Mensenbieb
Belangrijk onderdeel van de campagne is een landelijke tournee van de Mensenbieb: een bibliotheek vol levende boeken. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Mensenbieb bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een simpele manier: door met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens de kick off gingen Tweede Kamerleden Antoinette Laan, Nevin Özütok, Carla Dik-Faber en Roelof Bisschop in een mobiele Mensenbieb op het Binnenhof in gesprek met levende boeken. Lodewijk Asscher: “Ik heb twee heel waardevolle gesprekken gehad met twee mensen, onder wie een man die uit Zuid-Soedan is gevlucht en daar nu gedichten over schrijft. De wereld die hij mij beschreef ken ik alleen uit literatuur, en dat is precies wat het lezen van boeken zo waardevol maakt.”

Begrip en saamhorigheid door lezen van boeken
Lezen verruimt ons denken en leert ons anderen beter te begrijpen, vaardigheden die in de huidige samenleving goed van pas komen. Recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat Nederlanders weliswaar iets toleranter zijn geworden, maar zich tegelijkertijd zorgen maken over verharding, slechte omgangsvormen, asociaal gedrag en de ik-cultuur in ons land. Ook is er sprake van een groeiende scheidslijn tussen verschillende groepen in de samenleving. Het lezen van boeken vermindert de angst voor het onbekende: boeken bieden een veilige haven waarbinnen je indirect in contact kunt komen met mensen die anders zijn dan jij zelf. Zo kunnen boeken een rol spelen in het vergroten van onderling begrip en saamhorigheid.

leesmetandermansogen.nl >

Volgend Artikel

Twee Gouden Boeken voor Jamie Oliver

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img