Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Kinderboekenweek 2020 officieel geopend

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

• Kinderboekenweekgeschenk door Arend van Dam nu in de boekhandel
• Mylo Freeman schreef Prentenboek Tweeling!
• Titelsong En toen? door Kinderen voor Kinderen met auteur Tosca Menten
• Oplage van 325.000 exemplaren van De Diamant van Banjarmasin en 36.000 van Tweeling!

De Kinderboekenweek is dit jaar officieel geopend door middel van een livestream samen met de Kinderboekenweekauteurs, Kinderen voor Kinderen en duizenden kinderen die op school de opening meekeken. In Bibliotheek Neude (Utrecht) vond het openingsprogramma van de Kinderboekenweek plaats dat werd gepresenteerd door presentatoren Ridder van Kooten en Anne Appelo, bekend van Kinderen voor Kinderen.

Met Voorleesconducteur John Piqué, het gedicht van de Kinderboekenweek geschreven door Koos Meinderts, de Kinderboekenweekauteurs en een optreden van Kinderen voor Kinderen met het lied En toen? was de opening een groot succes. Scholen, boekhandels en bibliotheken  in heel Nederland starten de Kinderboekenweek met talloze activiteiten.

Auteur Kinderboekenweekgeschenk Arend van Dam: ‘Ik kijk er enorm naar uit dat de verhalen die ik heb geschreven eindelijk gelezen kunnen worden door alle kinderen in Nederland.’

Prentenboekmaker Mylo Freeman: ‘Ik kan niet wachten om dit verhaal met zowel witte als zwarte kinderen te delen en hun reacties te horen!’

Directeur CPNB (organisatie Kinderboekenweek) Eveline Aendekerk: ‘Het is een bijzondere tijd om de Kinderboekenweek te starten. Het liefst zouden we alle ouders en kinderen stapels leuke boeken onder de neus willen duwen, maar we houden netjes anderhalve meter afstand! Toch is het juist nu zo belangrijk om onze boodschap over het voetlicht te brengen, want die is zó welkom: leesplezier, leesplezier, leesplezier! Dit is wat we met elkaar uitdragen tijdens de Kinderboekenweek in alle boekwinkels, openbare bibliotheken en ook op heel veel scholen! Een echt leesfeest samen ook met de vele kinderboekenauteurs die zich enthousiast inzetten. Ik ben echt trots op het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam waar zelfs Anton de Kom, die nog maar net in de canon van de Nederlandse Geschiedenis is opgenomen, een rol speelt. Het prachtige prentenboek van Mylo Freeman is echt het voorlezen waard, het geeft een mooie leeservaring voor ouder en kind, en heeft ook nog een welkome en zeer actuele boodschap! Geniet daarom van de Kinderboekenweek, houd afstand en ga vooral lekker een boek lezen!’

Gratis kinderboek van de boekhandel

Arend van Dam heeft het Kinderboekenweekgeschenk geschreven voor de 66ste Kinderboekenweek met illustraties van Anne Stalinski. Het Kinderboekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 325.000 exemplaren. Mylo Freeman heeft het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven en geïllustreerd. Het Prentenboek verschijnt dit jaar met een oplage van 39.750 exemplaren. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt vanaf vandaag, tijdens de Kinderboekenweek, door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek zal tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,25 in de boekhandel te verkrijgen zijn.

En toen? – Kinderboekenweek in teken van geschiedenis

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

NS leest voor

Hoofdsponsor NS organiseert dit jaar diverse activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Zo neemt voorleesconducteur John, kleine treinlezers mee op reis door de tijd in de leukste voorleesvideo’s ooit. Dit doet hij samen met de schrijvers van het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek. De voorleesvideo’s en volop inspiratie voor de mooiste kinderboeken om te lezen in de trein, vind je op www.ns.nl/kinderboekenweek. Ook lezen conducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS deze Kinderboekenweek voor aan basisschoolkinderen via een live videoverbinding. De NS’ers lezen voor uit het boek ‘De treinreis van Tommie en Tess’, van uitgeverij Uquilair. Naast het voorlezen krijgen de kinderen de kans om alles te vragen over het werk op de trein en stations. Geïnteresseerde scholen (groep 1 tot en met 4) kunnen tot 3 oktober een mail met een korte motivatie sturen naar kinderboekenweek@ns.nl, uit alle aanmeldingen selecteren we een beperkt aantal scholen.

Volgend Artikel

Gouden Boek voor De meeste mensen deugen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img