Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Kinderboekenweek officieel gestart

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank van Bette Westera nu cadeau in de boekhandel, Prentenboek van de Kinderboekenweek Dromer van Mark Janssen verkrijgbaar voor € 7,25 en Speciaal Kinderboekenweekgedicht door Joke van Leeuwen

Vanochtend is de Kinderboekenweek  gestart met de officiële opening op basisschool De Molenwiek in Haarlem. De enthousiaste leerlingen deden mee aan een feestelijk programma met Kinderboekenweekauteurs Bette Westera en Mark Janssen. De kersverse winnaars van de Gouden Griffel, Pieter Koolwijk, en het Gouden Penseel, Ludwig Volbeda, waren ook aanwezig. Evenals Joke van Leeuwen die speciaal voor de Kinderboekenweek een gedicht schreef. Kinderen voor Kinderen trad op met hun nieuwe single Worden wat je wil, geschreven door Mark Haayema. Natuurlijk ontbrak voorleesconducteur John Piqué ook niet. De opening is het startschot voor vele evenementen in boekhandels, bibliotheken en scholen door het hele land. De Kinderboekenweek loopt t/m zondag 17 oktober.

Directeur van basisschool De Molenwiek, Irene de Later:  Het is fantastisch dat wij de eer hebben om de spectaculaire officiële opening van de Kinderboekenweek 2021 op Daltonbasisschool De Molenwiek plaats te laten vinden. Na een sobere coronatijd een groot feest om dit mee te maken! De Molenwiek heeft leesbevordering hoog op de prioriteitenlijst staan. Door jaarlijks onze mooie bibliotheek aan te vullen met de nieuwste boeken, veel voor te lezen en onze leerlingen te stimuleren om veel leeskilometers te maken, hopen wij kinderen te blijven enthousiasmeren om te lezen. Wat is er mooier dan avonturen te beleven en kennis te maken met andere werelden en culturen vanuit je luie stoel? De Kinderboekenweek zorgt ervoor dat alle scholen in Nederland een week lang extra aandacht schenken aan lezen. Dit is zo belangrijk!’

Een echte machinist in de klas                                                                                                                            
Naast voorleesconducteur John Piqué, lezen er speciaal tijdens de Kinderboekenweek 2021 nog veel meer medewerkers van hoofdsponsor NS in uniform voor aan basisschoolkinderen. De NS’ers lezen in de klas voor uit het Prentenboek van de Kinderboekenweek Dromer. Naast het voorlezen krijgen de kinderen de kans om alles te vragen over het werk op de trein en het station.

50 jaar Griffels gevierd met tentoonstelling
In 2021 bestaan de Griffels 50 jaar. Organisator CPNB viert dat in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. Voor het 50-jarig jubileum is een interactieve installatie ontwikkeld. Passend bij het thema van de Kinderboekenweek Worden wat je wil ontdekken kinderen in deze installatie op speelse wijze hoe ze de schrijver kunnen worden van een Griffel-winnend boek. Vanaf 6 oktober zijn bovendien de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen én het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. In samenwerking met de Illustratie Ambassade zijn er daarnaast uitvergrote prenten van de winnaars te bekijken in vijf bibliotheken door het hele land.

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek van de Kinderboekenweek
Dit jaar heeft Bette Westera het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank geschreven, met illustraties van Pyhai. Het Kinderboekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 332.585 exemplaren. Mark Janssen heeft het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven en geïllustreerd. Het Prentenboek Dromer verschijnt in een oplage van 31.535 exemplaren. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,25 in de boekhandel verkrijgbaar. Bette Westera en Mark Janssen gaan de aankomende dagen verschillende basisscholen, boekhandels en bibliotheken langs om jong en oud te ontmoeten. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is Worden wat je wil. De Kinderboekenweek 2021 loopt van 6 t/m 17 oktober.

Leesplezier is belangrijk
Het is goed om te laten zien dat lezen niet alleen belangrijk is, maar ook vooral heel leuk. Uit onderzoek van Squla, marktleider in online oefenprogramma’s, bleek dat bijna een kwart van de kinderen in hun vrije tijd nooit leest. In haar nieuwste Onderwijsmonitor bundelt Squla tips voor het vergroten van leesplezier.  Want een goede basis in leesplezier, zorgt dat kinderen vaker een boek pakken. Squla en CPNB werken samen om kinderen enthousiast te maken voor boeken en lezen. Zo zijn er op Squla ook dit jaar weer Kinderboekenweekquizzen te vinden voor groep 1 t/m groep 8: van een quiz over worden wat je wil en een familiequiz tot een quiz over het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Volgend Artikel

Records voor Lucinda Riley in De Bestseller 60

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img