Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Kinderen stemden massaal op hun favoriete boek

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Duizenden kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben gestemd op hun favoriete boek tijdens de Kinderjury Stemweek van 11 t/m 17 mei. Alle kinderen in Nederland mochten na weken thuiszitten en boeken lezen hun stem laten horen om te bepalen wat het beste boek is van alle kinderboeken die in 2019 zijn verschenen. De zes boeken met de meeste stemmen, drie boeken in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie boeken in de categorie 10 t/m 12 jaar, maken kans op de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek.

  • Nominaties Kinderjury bekend ‘Ik heb op een boek gestemd dat superspannend is voorgelezen door mijn moeder, ik kon helemaal wegkruipen in het verhaal! – Floortje
  • Nominaties NBD Biblion Jeugdspecialist 2020 bekend Deze jeugdspecialisten kennen het einde van de werkdag niet, en gaan door, werken keihard, met veel geduld en zijn rotsen in vele brandingen van anderen die zwakke lezers en kwetsbare kinderen helpen.’ – de jury

Categorie 6 t/m 9 jaar:

Categorie 10 t/m 12 jaar:

De Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek het beste boek is en de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury is de prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Na de Leesweken en de Stemweek wordt op 24 juni de winnaar van de Kinderjury bekendgemaakt. Afgelopen jaar won De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer (Leopold) de Kinderjury in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten (Unieboek | Het Spectrum).         

Leesteam van de Kinderboekenweek

Acht enthousiaste en leesgierige kinderen vormen het Kinderboekenweek Leesteam, de leden van het Leesteam vormen het gezicht van de Kinderjury. Dit Leesteam werft stemmen, geeft boekentips en enthousiasmeert andere kinderen voor het lezen van boeken.

Nominaties NBD Biblion Jeugdspecialist 2020

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs, namelijk: de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar! Om het belang van dergelijke specialisten te benadrukken is de verkiezing tot NBD Biblion Jeugdspecialist in het leven geroepen. Van februari tot april 2020 konden deze jeugdspecialisten voor deze prijs genomineerd worden. Uit al deze inzendingen heeft de jury bestaande uit; Eva Orta (DOK Delft), Karen Bertrams (ProBiblio), Vera Wieringa (NBD Biblion) drie nominaties gekozen:

Miriam Bakker (Bibliotheek Hilversum) – ‘Miriam is een gids en een genereuze deler die haar rol als moeder en bibliothecaris op een constructieve manier combineert met haar vak. Met humor en haar eigen persoonlijke stijl komt ze met haar boekenblog Boekmama.nl steeds meer op stoom en bouwt ze haar podium, vanuit haar professionele en persoonlijke ervaringen uit naar steeds meer doelgroepen.

Annette Janssen (Bibliotheek Den Bosch)– ‘Annette is een verbinder. Een spil in het team die zowel inhoudelijk ontzettend goed op de hoogte is als de vertaalslag naar de praktijk weet te maken. Annette is een collega die een onuitwisbare indruk achterlaat op velen.’

Roos  Visser (Bibliotheek Den Haag) – ‘Roos is een mediatalent en razende reporter die met hoge dosis humor, snufje zelfspot en zonder gêne de brug met de doelgroep feilloos slaat. Ook Roos deelt op grote schaal en heeft tijdens de crisis een groot bereik. Haar tips zijn meesterlijk en geven leesplezier nieuwe, bruikbare dimensies.’

Op 24 juni worden zowel de winnaars van de Lezersprijs van de Kinderboekenweek als de winnaar van de NBD Biblion Jeugdspecialist 2020 bekendgemaakt.

Volgend Artikel

Peter van Straaten (81) overleden

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img