Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Kinderjury officieel begonnen met Leesweken

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Ik pak liever een spannend boek dan dat ik achter de PlayStation zit’ – Xiao Song Boers (10 jaar)

Vandaag is de Kinderjury officieel van start gegaan met de Leesweken. Tijdens de Leesweken van 3 maart t/m 9 mei worden alle kinderen in Nederland aangemoedigd boeken te lezen. Met deze tien weken kunnen ze bepalen wat hun favoriete boek is. Gedurende de Stemweek van 10 t/m 16 mei kunnen alle kinderen vervolgens stemmen op dit boek. De Kinderjury is de Lezersprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweek Leesteam probeert de aankomende weken zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor het lezen van boeken.

De Lezersprijs voor en door kinderen

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken krijgt. De Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek, is een prijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Het doel van de prijs is zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met nieuwe boeken en het leesplezier te vergroten. De Leesweken zijn van 3 maart t/m 9 mei, stemmen kan tussen 10 t/m 17 mei en op 23 juni wordt de winnaar van de lezersprijs van de Kinderjury bekendgemaakt, nadat alle stemmen zijn geteld. Kinderen kunnen hun stem uitbrengen via de website van de Kinderboekenweek.

Afgelopen jaar won De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths, geïllustreerd door Terry Denton en vertaald door Edward van de Vendel, de lezersprijs in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Vet koel – Het leven van een Loser (De Fontein) van Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

Tiplijsten

Een comité, bestaande uit professionals die werkzaam zijn in de jeugdboekenbranche, stelt ieder jaar een lijst op van 50 titels voor kinderen die kunnen dienen als inspiratie en houvast bij de Leesweken en Stemweek. Deze lijst bestaat uit 25 titels voor de leeftijdscategorie van 6-9 jaar en 25 titels voor de leeftijd van 9-12 jaar. Op de website van de Kinderboekenweek staat de volledige lijst voor de Kinderjury 2021. De Kinderboekenweek wordt elk jaar aangevoerd door het Kinderboekenweek Leesteam. Dit team van leesgierige kinderen blogt, vlogt en tipt het hele jaar door over de boeken die zij gelezen hebben. Hierdoor worden kinderen ook door hun leeftijdsgenoten gestimuleerd om een liefde voor boeken te ontwikkelen.

Bekijk de tiplijst >

Regelmatig lezen heeft een positief effect bij kinderen

De Kinderjury heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en het leesplezier te vergroten. Regelmatig lezen heeft een positief effect op de taalvaardigheid en woordenschat van kinderen. Verhalen nemen je mee in het hoofd van een ander, laten je kennismaken met een andere mening, nemen je mee op ontdekkingstocht en versterken je verbeeldingskracht. In internationale onderzoeken scoren Nederlandse kinderen bovengemiddeld op leesvaardigheid en heeft ruim de helft van de basisschoolkinderen een positieve houding tegenover het lezen van boeken (Leesmonitor, Stichting Lezen).

Volgend Artikel

Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img