Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Lampje opnieuw verkozen tot favoriete kinderboek aller tijden

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Lampje van Annet Schaap is voor het tweede jaar op rij gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in een verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban.nl. Het boek voert De Grote Vriendelijke 100 van 2022 aan. Anders dan vorig jaar staan ook op nummer 2 en 3 recente boeken: Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en Gozert van Pieter Koolwijk. De lijst is samengesteld door meer dan 3.000 lezers, die hun vijf favorieten instuurden.
Winnaars De Grote Vriendelijke 100

Opvallend is dat de top 3 volledig bestaat uit boeken die in de afgelopen jaren een Gouden Griffel wonnen. Annet Schaap kreeg de prijs in 2018 voor Lampje, dat inmiddels in meer dan 20 landen is verschenen. De VPRO zendt vanaf 2 januari 2023 een vierdelige tv-bewerking van het boek uit. Annet Schaap werd tijdens de feestelijke bekendmaking van De Grote Vriendelijke 100 gefeliciteerd door hoofdrolspeelster Lotte Jonker. Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk won dit jaar de Gouden Griffel en Gozert van Pieter Koolwijk werd in 2021 met de prijs bekroond.

De rest van de top 10 bestaat uit klassieke favorieten als De brief voor de koning van Tonke Dragt, Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Koning van Katoren van Jan Terlouw. Op plek 9 staat de hoogste nieuwe binnenkomer van dit jaar: Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom, een van de acht titels in de lijst die dit jaar zijn verschenen.

Lezers gaven massaal gehoor aan de oproep om een top 5 kinder- en jeugdboeken in te sturen waaraan zij warme herinneringen bewaren of die ze recentelijk hebben ontdekt. De Grote Vriendelijke 100 bestaat opnieuw uit een mix van klassieke en moderne kinderboeken. Vijfenvijftig boeken uit de lijst zijn verschenen na het jaar 2000 en vijfenveertig daarvoor.

De Grote Vriendelijke 100 is een initiatief van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur, in samenwerking met online lezerscommunity Hebban, onderdeel van Stichting CPNB. De feestelijke bekendmaking van de lijst vond plaats in Theater De Liefde in Haarlem en is in de loop van 24 november als podcast te beluisteren via Spotify, podcast-app of degrotevriendelijkepodcast.nl.

De Grote Vriendelijke 100 – Top 10

  1. 1.  Lampje  – Annet Schaap (positie vorig jaar: 1)
  2. 2.  Films die nergens draaien  – Yorick Goldewijk (66)
  3. 3.  Gozert  – Pieter Koolwijk (11)
  4. 4.  De brief voor de koning  – Tonke Dragt (2)
  5. 5.  Harry Potter en de Steen der Wijzen  – J.K. Rowling (7)
  6. 6.  Kruistocht in spijkerbroek  – Thea Beckman (3)
  7. 7.  Matilda  – Roald Dahl (9)
  8. 8.  Pluk van de Petteflet  – Annie M.G. Schmidt (4)
  9. 9.  Mot en de metaalvissers  – Sanne Rooseboom (-)
  10. 10.  Koning van Katoren  – Jan Terlouw (5).
Volgend Artikel

Gouden Boek voor het kinderboek De NEEhoorn

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img