Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Lampje voor derde jaar op rij verkozen tot favoriete kinderboek aller tijden

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023
img
Lampje van Annet Schaap is opnieuw gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in de jaarlijkse verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Het veel bekroonde boek uit 2008 blijft onverminderd populair.

Net als vorig jaar staat Films die nergens draaien (Gouden Griffel 2022) van Yorick Goldewijk op plek 2. Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom completeert de top 3. Ook de Gouden Griffel van dit jaar scoort goed: Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman stijgt van plek 36 naar 4. Hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst, op plek 8, is De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp, dat pas afgelopen zomer verscheen.

Een recordaantal van 3600 lezers en luisteraars stuurde een lijstje met hun 5 favoriete boeken in, waaruit De Grote Vriendelijke 100 is samengesteld. Dat zijn ruim 500 meer stemmers dan bij de vorige editie en 1100 meer dan bij de eerste verkiezing. De lijst bestaat opnieuw uit een mix van klassieke en moderne kinderboeken. In de top 10 staan drie klassiekers en zeven recentere boeken. In de hele lijst staan 42 titels die voor het jaar 2000 verschenen en 58 van erna. Het oudste boek in de lijst is Alleen op de wereld’ van Hector Malot (25) uit 1878.

De Grote Vriendelijke 100 is een initiatief van De Grote Vriendelijke Podcast, voor volwassenen over jeugdliteratuur, van kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard, in samenwerking met online lezerscommunity Hebban, onderdeel van Stichting CPNB. De feestelijke bekendmaking van de lijst vond plaats tijdens een liveshow van de podcast in Theater Het Huis in Utrecht. De opname is in de loop van 25 november te beluisteren via Spotify, podcast-app of www.degrotevriendelijkepodcast.nl. De hele lijst is terug te vinden op www.hebban.nl/gv100.

De Grote Vriendelijke 100 – Top 10

1. Lampje – Annet Schaap (positie vorig jaar: 1)
2. Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk (2)
3. Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom (9)
4. Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman (36)
5. De brief voor de koning – Tonke Dragt (4)
6. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt (8)
7. Gozert – Pieter Koolwijk (3)
8. De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp (-)
9. Briefjes voor Pelle – Marlies Slegers (13)
10. Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman (6)

Volgend Artikel

Platina Boek voor Alfabet van Charlotte Dematons

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img