Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Lilianne Ploumen nieuwe voorzitter raad van toezicht Stichting CPNB

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Per 1 juli treedt Lilianne Ploumen aan als nieuwe onafhankelijke voorzitter van de raad van toezicht van Stichting CPNB. Zij volgt Hans Willem Cortenraad op die dan aftreedt vanwege zijn benoeming tot CEO van de Audax Groep per 1 januari 2023. Ploumen is naast bekend politica een fervent lezer, zij was in haar jonge jaren voorleeskampioen van Limburg en in 2021 voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs.
Lilianne Ploumen en Eveline Aendekerk

Voorzitter Lilianne Ploumen en directeur-bestuurder Eveline Aendekerk

Lilianne Ploumen vervulde tal van (politieke) functies. Zij was partijvoorzitter en politiek leider van de PvdA. Ook was zij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en in die functie oprichter van steunfonds She Decides. In 2018 won zij de Aletta Jacobsprijs. Ook werd ze door feministisch maandblad Opzij tweemaal uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouw in de politiek. Momenteel is zij onder andere senior ­adviseur bij Bureau Clara Wichmann. Samen met het bestuur zal zij verder bouwen aan de toekomst van Stichting CPNB.

Lilianne Ploumen: ‘Het is voor mij een enorme eer om als onafhankelijk voorzitter de raad van toezicht van Stichting CPNB te leiden. Ik heb een groot geloof in de kracht van het collectief. De CPNB is een unieke organisatie met een prachtige missie: het leven van mensen in Nederland verrijken door ze meer boeken te laten lezen en zo een bijdrage te leveren aan een brede leescultuur. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Het lezen van boeken maakt mijn leven mooier, ik hoop dat nog veel meer mensen dat gaan ervaren!

Eveline Aendekerk (directeur-bestuurder van de CPNB) over de aanstelling van Ploumen: ‘De voorbije twee jaar heeft Hans Willen Cortenraad ontzettend veel werk verzet om de CPNB bestuurlijk klaar te stomen voor de toekomst. Zijn oprechte betrokkenheid en grote dadendrang zal ik missen. Met Lilianne Ploumen hebben we een waardige opvolger van Hans Willen Cortenraad gevonden. Een voorzitter met een groot hart voor literatuur en met bakken bestuurlijke ervaring. Ik kijk ernaar uit met haar samen te werken en de leescultuur in Nederland te versterken.

De raad van toezicht is ingesteld naar aanleiding van de per 1 juli 2022 in werking getreden afspraken in het gewijzigde convenant tussen de CPNB en haar partners de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

Het convenant beschrijft de afspraken over promotie van het Nederlandse boek door de CPNB namens het collectieve boekenvak. Oorspronkelijk had de CPNB een bestuur van zes leden (twee per convenantpartner). In de nieuwe governance is dit model aangepast naar een model dat aansluit op het huidige bestuursbeleid. In dat model staat een directeur-bestuurder aan het hoofd van de stichting, gesteund door de raad van toezicht.

De raad van toezicht wordt gevormd door zes leden: drie uit het boekenvak (van elke convenantpartner één), en drie onafhankelijke leden die aanvullende expertises meebrengen, bijvoorbeeld op het gebied van marketing of financiën. De voorzitter van de raad van toezicht is een van de onafhankelijke leden. De raad van toezicht bestaat verder uit Ad Peek (ondernemer in de boekenbranche), Maaike le Noble (directeur Meulenhoff Boekerij), Sam Hermans (directeur Bibliotheek Den Haag), Nabila Bouabbouz (projectdirecteur Gebiedsontwikkeling gemeente Amsterdam) en René Repko (retailexpert).

Volgend Artikel

CPNB & Besties bundelen de krachten om lezen te stimuleren bij kinderen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img