Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Live leesonderzoek is aftrap Kinderjury Stemweken

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img
Vandaag hebben honderd basisschoolleerlingen met de BiebBoys in CODA Apeldoorn onderzoek gedaan naar hoe je het allerfijnst leest. Relaxlezen werd door de kinderen unaniem gekozen als beste manier. Het grote leesonderzoek was de aftrap van de Kinderjury Stemweken. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen t/m 24 april stemmen op hun favoriete boek van afgelopen jaar. Stemmen kan via kinderjury.nl of via stembussen op school, in de bibliotheek en in de boekhandel.
Ballenbaklezen tijdens leesonderzoek Kinderjury 2024

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Kinderen kunnen stemmen op alle kinderboeken uit 2023. Woensdag 15 mei worden de genomineerden bekendgemaakt en vrijdag 24 mei is de uitreiking. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.

Resultaten leesonderzoek

Kinderen lezen soms in de meest eigenzinnige houdingen en op onverwachte plekken. Aangezien de Kinderjury helemaal draait om wat kinderen zelf vinden, was vandaag de vraag: wat leest volgens kinderen het allerfijnst? De jonge onderzoekers lazen in verschillende proefopstellingen, namelijk bubbelbadlezen, yogalezen, relaxlezen, discolezen, glijbaanlezen en ondersteboven lezen. Relaxlezen was volgens alle kinderen de allerfijnste manier om te lezen. In deze proefopstelling mochten de kinderen op een bank liggen met een dekentje en iets lekkers. Daarnaast stonden bubbelbadlezen en yogalezen in de top 3. Hoewel er met heel veel plezier werd meegedaan aan ondersteboven lezen, glijbaanlezen en discolezen, bleken deze drie de minst geschikte manieren om goed te kunnen lezen. Na het onderzoek kregen de kinderen bovendien een cursus ‘Boeken recenseren’ van Eline Rottier en stemden zij natuurlijk op hun favoriete boek voor de Kinderjury.

De Kinderjury, dat ben jij!

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury. Zij bepalen met elkaar welke titels de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken krijgen. Alle kinderboeken uit 2023, voor de leeftijd 6 t/m 12 jaar, maken kans om te winnen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Sinds 1988 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in twee categorieën: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. De Kinderjury stimuleert dat kinderen zelf kiezen, samen lezen en met elkaar over boeken praten. De speciaal opgestelde Tiplijsten met 25 boeken per leeftijdscategorie, één Tiplijst voor de leeftijd 6 t/m 9 jaar (pdf) en één Tiplijst voor 10 t/m 12 jaar (pdf), helpen kinderen om boeken te kiezen en te lezen.

Kinderen kunnen t/m woensdag 24 april stemmen op hun favoriete kinderboek uit 2023. Woensdag 15 mei wordt de Top 3 in de twee leeftijdscategorieën bekendgemaakt. Er volgt dan nog een stemronde waarbij kinderen enkel op de genomineerde boeken kunnen stemmen. Op vrijdag 24 mei worden de twee winnaars bekendgemaakt. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.

Vorig jaar wonnen Thomas van Grinsven en Rutger Vink met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: De Tijdmachine, met illustraties van Sabine van der Stadt (Kosmos), in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar won Kevin Hassing met Mus en Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff).

DPG Media is partner van de Kinderjury. Via haar titels inspireert DPG Media kinderen en hun (groot)ouders om (samen) te lezen en motiveert zij lezers om te stemmen op hun favoriete boek. Het mediabedrijf doet dit in titels als Tina, Donald Duck, Kidsweek, Libelle en AD en de regionale nieuwstitels.

 

Foto: Annemarie Terhell

Volgend Artikel

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img