Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

De tien genomineerden voor de BookSpot Gouden Strop 2019 zijn:

• Kefah Allush, De munt van Judea (Volt)
• Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Erfenis (Luitingh-Sijthoff)
• Kasper van Beek, Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo)
• Jan Van der Cruysse, Bling bling 3 (Angèle)
• Chris Houtman, Het negende gebod (Karakter Uitgevers)
• Elvin Post, Arizona blues (Ambo|Anthos)
• Samantha Stroombergen, De witte kamer (Meulenhoff Boekerij)
• Marjolijn Uitzinger, Verloren in Berlijn (De Geus)
• Felix Weber, Genadeschot (Meulenhoff Boekerij)
• Igor Znidarsic, De uitverkorene (Karakter Uitgevers)

De longlist van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is samengesteld door een jury onder leiding van Anniko van Santen. De shortlist van de BookSpot Gouden Strop wordt op 1 mei bekendgemaakt, tegelijkertijd met de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut. De winnaars van beide prijzen worden op 29 mei bekendgemaakt, net voor de start van de Spannende Boeken Weken, die duren van 1 t/m 21 juni.

De BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000,-. Ook krijgen de genomineerden van de BookSpot Gouden Strop shortlist ieder € 1.000,-. De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne rondom spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs.

Spannende Boeken Weken 2019

De Spannende Boeken Weken vormen traditiegetrouw de aftrap van Zomerlezen. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks in een thriller of detective (KvB & GfK 2018). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

Geschenk Spannende Boeken Weken Dolores Dolly Poppedijn – Thomas Olde Heuvelt

Thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt schrijft het geschenk voor de Spannende Boeken Weken 2019. Lezers ontvangen het geschenk in de boekhandel bij een besteding vanaf

€ 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In Dolores Dolly Poppedijn glijdt Charlotte na de dood van haar baby Dolores steeds verder af in haar verlangen om haar perfecte baby te herscheppen. Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor. 

Volgend Artikel

TUI sponsor van de Spannende Boeken Weken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img