Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend!

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Enter van Willem Asman (Ambo/Anthos), Broertje van Michael Berg (Overamstel), Bling bling 2 van Jan Van der Cruysse (Manteau), Lockdown van W.A. Dehairs (Lannoo), Reddende Engel van Renate Dorrestein (Podium), Akte van Berouw van Chris Houtman (Karakter), Over het Spoor van Eva Keuris (Prometheus), Het Verdriet van Wilhelmina van Tomas Ross (Cargo), Schemerzone van Hilde Vandermeeren (Uitgeverij Q) en Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer (HarperCollins Holland) staan op de longlist voor de BookSpot Gouden Strop 2018.

De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos deze 10 thrillers uit 73 inzendingen. De shortlist van de BookSpot Gouden Strop wordt op 9 mei bekendgemaakt, evenals de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs. Op 6 juni worden de winnaars van de Gouden Strop en Schaduwprijs bekendgemaakt.

BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en is sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs is onlangs verdubbeld naar een geldbedrag van €20.000,-. Ook krijgen de genomineerden voor de BookSpot Gouden Strop ieder € 1.000,-. De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen elk jaar de start van de Spannende Boeken Weken.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen, Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (ouddirecteur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

BookSpot

BookSpot (voorheen eci) is de online boekwinkel, actief in Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre. Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven.

BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld en is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder de Postcode Loterij, die inmiddels ook actief is in Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van haar missie. NovamediaPostcode Loterijen is de 3e grootste private donor ter wereld, en de grootste fondsenwervende private donor ter wereld.

Stichting Gouden Strop

De Stichting Gouden Strop is opgericht in 1992. Doelstelling van de stichting is het vergroten van de belangstelling van het publiek en de media voor het spannende boek en het vergroten en stimuleren van het aanbod van Nederlandstalige boeken op dit gebied, onder andere door de jaarlijkse toekenning van een prijs in geld (de Gouden Strop en de Schaduwprijs) en voorts al hetgeen daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Stichting CPNB

De CPNB is het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB organiseert de grote leesbevorderingscampagnes, evenementen en PR rondom het boek en auteurs:  van het meest begeerde bal ter wereld, het Boekenbal, tot het grootste familie-evenement van Nederland, de Kinderboekenweek. Het bereik van de campagnes is enorm. En dat willen we graag zo houden. Sterker nog, we willen meer. Onze missie is Nederland het meest boekbelezen land ter wereld maken. Van jong tot oud is lezen van boeken van groot belang. Boeken zorgen voor ontspanning en tegelijkertijd voor inspiratie en verrijking van de lezer. Ons motto is daarom: een boek kan zoveel doen!

 

Volgend Artikel

Genomineerden NS Publieksprijs 2019 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img