Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Marion Pauw en Anya Niewierra slepen belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen in de wacht

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

(foto: Jelmer de Haas)

Vogeleiland van Marion Pauw heeft de NBD Biblion Gouden Strop 2022 gewonnen: dé prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. Anya Niewierra won met De Camino de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor thrillers. Dit is donderdagavond bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Neude in Utrecht, waar de vier grootste thrillerprijzen werden uitgereikt en het startsein werd gegeven voor de Nederlandse Thriller Tiendaagse.

De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, werd gewonnen door Bas Haan voor zijn debuut Lenoir. De Zilveren Strop, de juryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal, werd gewonnen door Marjolein van der Gaag met haar verhaal ‘Onder de waterspiegel’.

NBD Biblion Gouden Strop

De jury kende de NBD Biblion Gouden Strop 2022 toe aan Marion Pauw voor Vogeleiland, omdat het boek ‘geschreven is door een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt. Een boek dat de juryleden in één ruk uitlazen, dat een fraaie spanningsboog heeft en door de originaliteit van het verhaal zich lastig laat voorspellen.’ Marion Pauw ontving uit handen van jurylid Anne Terwisscha een cheque van € 10.000 en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Pauw won de prijs al eens in 2009 en is daarmee de eerste vrouwelijke thrillerauteur die de belangrijkste thrillerprijs twee maal wist te winnen. De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop zal in wisselende samenstelling met collega thrillerauteurs in het najaar van 2022 een tour maken langs een tiental bibliotheken door heel Nederland.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestond uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021). Zij kozen uit 50 inzendingen 4 genomineerden. Naast Pauw waren dat Thomas Olde Heuvelt met Orakel, Gerrit Barendrecht met De Russische connectie en Bas Haan met Lenoir. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van €500.

Hebban Thrillerprijs

Op de Avond van het Spannende boek werd tevens de Hebban Thrillerprijs uitgereikt aan Anya Niewierra voor haar boek De Camino. Deze door lezerscommunity Hebban.nl opgezette prijs is in drie edities uitgegroeid tot de belangrijkste lezersjuryprijs voor thrillers en is de enige prijs voor spannende boeken waarbij een lezerspubliek een grote rol speelt.

Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity beoordeelden de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een tienkoppige jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en recensenten, las de vijf genomineerden en bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022. Anya Niewierra won ook de eerste editie van de Hebban Thrillerprijs in 2020. De overige genomineerden naast Niewierra waren Bas Haan met Lenoir, Dominique Biebau met Het mollenfeest, Marion Pauw met Vogeleiland en Eva Nagelkerke met De perfecte engel.

NBD Biblion Schaduwprijs

Bas Haan, die met zijn thrillerdebuut Lenoir tevens kans maakte op de Gouden Strop, mocht de NBD Biblion Schaduwprijs mee naar huis nemen. Volgens de jury is zijn boek ‘een volwassen, afgewogen boek, waarbij je geen moment het idee hebt dat je een debuut in handen hebt. Het geeft een rauw en realistisch inkijkje in grootstedelijk straatgeweld.’ Haan ontving een cheque van € 1000 en een litho van ‘De schaduw’ van Daan Jippes.

Zilveren Strop

Stichting Gouden Strop en Hebban.nl sloegen dit jaar voor de tweede keer de handen ineen om de Zilveren Strop te organiseren. Deze schrijfwedstrijd voor spannende verhalen was vorig jaar een groot succes en haalde ook dit jaar met maar liefst 121 inzendingen weer een prachtig aantal ingezonden verhalen. Het verhaal ‘Onder de waterspiegel’ werd tot winnaar uitgeroepen, en auteur Marjolein van der Gaag mocht de hoofdprijs van € 500 in ontvangst nemen. De vijf beste verhalen worden tevens gebundeld in een e-book dat exclusief bij Hebban gedownload kan worden.

De NBD Biblion Gouden Strop & Schaduwprijs worden financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van NBD Biblion, Stichting Lira Fonds en de Nederlandse uitgevers. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en worden beheerd door Stichting Gouden Strop. Partners zijn De Auteursbond en AD Media

Volgend Artikel

Readification voor de zesde keer bekroond

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img