Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Matthijs van Nieuwkerk geëerd als Vriend van het Boek

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

• Van Nieuwkerk gedecoreerd met gouden Vriend van het Boek-speldje
• ‘Op zijn geheel eigen wijze liet Matthijs de meerwaarde van boeken zien’
• Namens het collectieve boekenvak verraste het DWDD Boekenpanel Matthijs van Nieuwkerk in de uitzending

Vanavond ontving presentator Matthijs van Nieuwkerk tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door als verrassing een gouden Vriend van het Boek-speldje en de bijbehorende unieke oorkonde uit handen van het Boekenpanel.

Met de titel Vriend van het Boek eert het collectieve boekenvak Van Nieuwkerk voor zijn tomeloze inzet om boeken onder de aandacht te brengen. In zijn programma voerde hij bijna dagelijks inspirerende gesprekken aan de hand van boeken. Sinds 2012 is daarnaast het maandelijkse Boekenpanel en het bijbehorende Boek van de Maand in het leven geroepen, naar een idee van Frenk van der Linden en in samenwerking met de Stichting CPNB. Matthijs heeft met zijn programma een grote bijdrage geleverd aan het aanwakkeren van de leescultuur in Nederland. Hij is de eerste die zich officieel Vriend van het Boek mag noemen.

Eveline Aendekerk, directeur Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek:

‘Voor het boekenvak is het een groot gemis dat Matthijs gaat stoppen met DWDD. Zijn liefde voor het boek en zijn onvermoeibare inzet om lezen te bevorderen heeft voor een enorme verandering gezorgd in de Nederlandse leescultuur. Tegen de stroom van ontlezing in, is hij duidelijk een intrinsiek gemotiveerde lezer die oprecht het enthousiasme voor het lezen van boeken als iets positiefs, fijns en leerzaams presenteerde. Alle genres kregen zijn aandacht en in de slipstream van al die titels profiteerden ook tal van andere titels door de gang naar boekwinkel en bibliotheek.

Veel van de in DWDD besproken boeken, belandden in De Bestseller 60 van de CPNB. Dat is het beste bewijs voor het ‘DWDD-effect’ op het boekenvak. Op zijn geheel eigen wijze liet Matthijs de meerwaarde van boeken zien. En dat is onontbeerlijk voor de Nederlandse samenleving. Ik hoop dat veel presentatoren maar ook andere boegbeelden, zoals sporters, acteurs, politici, influencers en ‘gewone’ lezers, maar ook bedrijven, het stokje van hem overnemen en zijn voorbeeld volgen als Vriend van het Boek!’

Bekijk hier de oorkonde

Volgend Artikel

Aanstaande zaterdag Bookstore Day 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img