Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Moppereend verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2020

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die landelijk starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020, leest iedereen voor uit Het Prentenboek van het Jaar Moppereend (Lemniscaat). Naast dit prentenboek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2018. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2020, krijgen deze tien boeken extra aandacht. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor € 5,25.

Prentenboek TopTien

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar uit de prentenboeken die in 2018 verschenen. Naast Moppereend  hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien vormen:

  • Spelen tot het donker wordt (Querido) Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen                   
  • Moppereend (Lemniscaat) Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens
  • De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers) Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris 
  • Deze ridder zegt NEE (Gottmer) Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera             
  • Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) Marjet Huiberts en Carmen Saldaña 
  • Van 1 tot 10 (Gottmer) Mies van Hout           
  • Zó moe en toch klaarwakker  (Hoogland & Van Klaveren) Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg               
  • De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) Pim Lammers en Milja Praagman      
  • De grote vijf (Clavis) Bella Makatini en Judi Abbot 
  • Otto groot, Otto klein (Lannoo) Tom Schamp  

Moppereend

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Petr Horáček

Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen al vele boeken van zijn hand, waaronder Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Kleine Muis en de rode knikker, Zo mooi zijn dieren, En de maan lachte en Kriebelbeestjes.             

Prentenboek van het Jaar

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het doel van de Nationale Voorleesdagen  is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats.

Volgend Artikel

Vijf kookboeken strijden om Het Gouden Kookboek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img