Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nederland Leest dit jaar Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023
img

Het thema van Nederland Leest 2022: oud worden, jong blijven

  • Bibliotheken geven speciale editie van Mevrouw mijn moeder cadeau
  • Geschenkboek Nederland Leest Junior: De regels van drie
    van Marjolijn Hof
  • Wederom grootlettereditie en editie in makkelijke taal
  • Ook speciale grootlettereditie beschikbaar

Yvonne Keuls: ‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’

Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken.

Eén boek, duizend gesprekken: Oud worden, jong blijven

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven het boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen.

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.  Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen.

Mevrouw mijn moeder is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. In december 2021 vierde Yvonne Keuls haar negentigste verjaardag en onlangs verscheen Gemmetje Victoria, een roman over een jonge vrouw die Keuls ontmoette in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte. Tijdens Nederland Leest treedt ze gedurende de maand november op in het hele land.

Nederland Leest Junior: De regels van drie

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen.

Marjolijn Hof: ‘Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Het is midden in de winter en hij wil de bergen in om nooit meer terug te komen. Twan komt voor een moeilijke keuze te staan: moet hij opi Kas verraden of helpen? Voor de zekerheid geeft hij hem survivaltips. Maar is dat wel genoeg? Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?’

Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam 1956) werkte bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaresse, maar gaf uiteindelijk haar baan op om fulltime schrijfster te worden. Ze werkte mee aan verhalenbundels, schreef teksten voor educatieve uitgeverijen en voor prentenboeken. Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans. Ze won met dit boek in 2007 de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, de Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2014 ontving Hof de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie.

Speciale uitgaven Nederland Leest

Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen, komen er ook dit jaar weer twee speciale uitgaven van het gekozen boek: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen en wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door de Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. De Nederland Leest Junior uitgave van De regels van drie spreekt de leeftijdsgroep 10-14 aan, scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in Mevrouw mijn moeder. Scholen ontvangen voor De regels van drie en Mevrouw mijn moeder speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan.

Volgend Artikel

Dit zijn volgens kinderen de zes leukste kinderboeken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img