Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nederland Leest Jan Wolkers

img Terug naar overzicht

Rima Orie en Zoulfa Katouh vallen in de prijzen op BoekTok Live
img

Gouden Boek voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
img

Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid in november 2019. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei.

  • Onno Blom selecteert bekend én onbekend werk
  • Aaf Brandt Corstius begeleidend columnist
  • Ronald Giphart ambassadeur
  • Nederland Leest 2019 in teken van Duurzaamheid
  • Nederland Leest Junior: Borealis

Heel Nederland leest Jan Wolkers tijdens Nederland Leest 2019.

Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid  in november 2019. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart. Nederland Leest Junior, dit jaar een heruitgave van Borealis van Marloes Morshuis sluit naadloos op Duurzaamheid aan. Winterbloei is de hele maand november verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van Duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd.

Winterbloei – Jan Wolkers

Jan Wolkers (De Bezige Bij) was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom (De Bezige Bij) bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De teksten van Jan Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff) over duurzaamheid. Ronald Giphart (De Bezige Bij), vaste ambassadeur van Nederland Leest, zal de bundel van een voorwoord voorzien.

Karina Wolkers: “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in Winterbloei. Jan Wolkers’ leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. Deze bloemlezing weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”
 

Nederland Leest Junior: Borealis – Marloes Morshuis

Borealis van Marloes Morshuis (Lemniscaat) is dit jaar het cadeau van de bibliotheek voor Nederland Leest Junior. Het boek zal verspreid worden onder schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over Duurzaamheid in de klas makkelijk op gang komen.

Duurzaamheid

Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp gaan we met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland. Maar er gebeurt veel meer dan dit gesprek: bibliotheken door het hele land organiseren activiteiten die op dit actuele gesprek aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn repair cafés, het delen van duurzaamheidstips, de natuur in met de buitenbieb en het organiseren van leesclubs. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met Duurzaamheid. 

NBD Biblion hoofdsponsor van Nederland Leest

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Vanaf 2018 wordt de campagne mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion: “NBD Biblion is met veel plezier en trots sponsor van Nederland Leest. De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. Via deze grootste bibliotheekcampagne van Nederland kunnen wij onze toewijding aan het boeken- en bibliotheekvak benadrukken en onze toegevoegde waarde voor de bibliotheken laten zien door de bibliotheken te faciliteren met bijzondere activiteiten. We zijn ook trots op dit exclusieve geschenk voor de bezoekers van de bibliotheek bij Nederland Leest. Alle activiteiten rondom het partnership tussen NBD Biblion en CPNB zijn gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken. Sponsoring van de CPNB is een manier om de branche te stimuleren en bij te dragen aan het levendig houden van het Nederlandstalige boek.”

Volgend Artikel

Home Made Basics van Yvette van Boven wint Het Gouden Kookboek 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img