Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nederland Leest 2020 van start

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

– In november leest heel Nederland met elkaar één boek
– Ga nu naar de bibliotheek voor gratis exemplaar van Het zwijgen van Maria Zachea
– Uitdaging: Eén boek, duizend recensies via online lezersplatform Hebban.nl

De campagne Nederland Leest is vandaag officieel van start gegaan. Meer dan ooit zorgt de campagne voor verbinding onder de noemer: Eén boek, duizend gesprekken. Bibliotheken geven vanaf nu een maand lang het Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau. Deze moderne klassieker, die in 2002 de NS Publieksprijs won, zal aanleiding geven om in heel Nederland met elkaar in gesprek te gaan. Kleine geschiedenis, grote verhalen is dit jaar het thema van Nederland Leest en daar sluit dit boek naadloos bij aan. Speciaal voor Nederland Leest is het boek in een nieuw jasje gestoken, inclusief familiefoto’s, lezersbrieven en een nawoord over de familie in 2020. Deze editie verschijnt in een oplage van maar liefst 220.00 exemplaren en is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij één van de deelnemende bibliotheken.

Eén boek, duizend gesprekken

Meer dan ooit zorgt Nederland Leest voor verbinding. In tijden waarin velen van ons thuis zitten, lezen en bespreken we samen hetzelfde boek. Thuis, met familie en vrienden, of in de (online) bibliotheek. Ook met de huidige coronamaatregelen zijn bibliotheken open voor bezoek. ‘Tijdens de lockdown eerder dit jaar hebben we gezien wat de meerwaarde is van het lezen van boeken. Niet voor niets was #Ikleesthuis gedurende lange tijd trending topic. Nu we worstelen met een tweede coronagolf start net Nederland Leest, dat lijkt ongelukkig – maar is het niet’, vertelt Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB. ‘Want juist in deze tijd is zo’n campagne extra waardevol: met heel Nederland tegelijkertijd hetzelfde boek lezen en daar op veilige afstand (digitaal) over praten zal tot duizenden gesprekken leiden en ons meer dan ooit verbinden. De bibliotheek en dit prachtige boek van Judith Koelemeijer zijn daar bij uitstek geschikt voor!’

Judith Koelemeijer: ‘Ik zie er enorm naar uit de nieuwe lezers van Het zwijgen van Maria Zachea te ontmoeten, in bibliotheken en theaters in het hele land en ook via live-streams. Juist in deze verwarrende tijden kan het met elkaar praten over één boek hopelijk inspireren en verbinden.

Hebban

Op het grootste online lezersplatform Hebban.nl wordt het gesprek in november over Het zwijgen van Maria Zachea extra aangewakkerd. Om iedereen kennis te laten maken met het plezier van samen lezen, ontmoeten lezers elkaar, delen zij boekentips en plaatsen ze recensies. Zo ontstaan er voor één boek duizend recensies. Ga hiervoor naar www.hebban.nl/nederlandleest.

Duik in de geschiedenis

Thuis kunnen lezers in de geschiedenis duiken van hun eigen familie, dorp of stad. Historisch database Delpher stelt ruim 14 miljoen krantenpagina’s van 1618 tot 1995 gratis beschikbaar op www.delpher.nl.

Nederland Leest junior

Voor de groepen 7, 8 en het vmbo is er een speciaal Nederland Leest Junior-boek uitgekozen waarmee jongeren in het kader van de campagne in gesprek zullen gaan over Dwars door de storm van Martine Letterie & Karlijn Stoffels.

Nederland Leest: Het zwijgen van Maria Zachea

Het zwijgen van Maria Zachea is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft haar verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich in een mysterieus stilzwijgen. Wat weten de kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Nederland Leest Junior: Dwars door de storm

Groningen, 1953. Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch start ze op school met voorbereidingen voor de hbs. Haar ouders mogen er niets van weten. De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord bij Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon.
De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

Volgend Artikel

Nieuwe jury voor Gouden Strop en Schaduwprijs

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img