Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nieuwe verhalen van Manon Uphoff en Marcel van Driel bij piratengame Skull and Bones

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Gamers die al meer dan twee jaar wachten op de piratengame Skull and Bones kunnen zich nu alvast onderdompelen in deze wereld dankzij Readification. Vandaag zijn twee nieuwe Verborgen Verhalen vrijgegeven via de Ubisoft Special-app. De verhalen zijn speciaal bij deze nog niet gepubliceerde game geschreven door bestsellerschrijvers Manon Uphoff en Marcel van Driel. In de Verborgen Verhalen komen de werelden van literatuur en gaming op unieke wijze samen. De vorige editie, met verhalen van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart bij de game Assassin’s Creed Valhalla, zorgde in korte tijd voor ruim 84.000 enthousiaste leeservaringen.

De vandaag vrijgegeven verhalen, geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel, zijn te lezen in de serie ‘Verborgen Verhalen’ via de gratis Ubisoft Special-app voor iPhone en Android. Beide auteurs hebben zich met behulp van een gamekenner alvast mogen onderdompelen in de fictieve piratenwereld van Skull and Bones, de aangekondigde game die naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar zal worden gelanceerd. Dankzij deze verhalen krijgen fanatieke gamers alvast een uniek voorproefje bij de game. Deze Verborgen Verhalen spelen zich volledig af in de piratenwereld en voeren de lezer mee aan de hand van de belangrijkste schepen, eilanden en andere elementen uit de game. Extra visuals, videobeelden, geluidseffecten en interactieve elementen (zoals pop-ups, wist-je-datjes en ook quizjes) zorgen voor een speciale leeservaring die anders is dan in een papieren boek. Ook minder doorgewinterde gamers of juist leesgierige jongeren kunnen de verhalen beleven via de Ubisoft Special-app.

Manon Uphoff

Het verhaal ‘De Ruiter van de Octopus’ is geschreven door Manon Uphoff. Deze bekende schrijver is gepokt en gemazeld in de literatuur. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI Literatuurprijs. Haar boek Vallen is als vliegen haalde de shortlists van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en de Libris Literatuurprijs 2020 en stond meerdere weken in De Bestseller 60. Manon Uphoff over haar deelname: ‘Met duivels plezier heb ik aan dit piratenverhaal gewerkt en die duik genomen in de wereld van games. Bijzonder dat jongeren hierdoor in aanraking kunnen komen met literatuur.

Marcel van Driel

Het verhaal ‘Weerwraak’ is geschreven door Marcel van Driel. Deze populaire kinderboekenschrijver heeft bijna zestig boeken op zijn naam staan. Hij is onder andere bekend van zijn Superheldentrilogie, de spannende 14+ novelle ’24 uur’ en het prentenboek Billie de Kip. Zijn meest recente boek is de rijk geïllustreerde Game Helden-serie. Marcel van Driel over zijn deelname: ‘Wat was het heerlijk om in de geweldige (en gewelddadige!) wereld van Skull and Bones te mogen duiken! En dat terwijl de game nog niet eens is gereleased! Ik weet zeker dat gamers mijn piratenverhaal gaan verslinden want het is minstens zo spannend als de game. Ik hoop dat ze daarna ook een boek oppakken in afwachting van Skull and Bones!

Readification

In 2021 sloegen de literaire en de gamewereld de handen ineen voor een Readification-pilot om op een unieke manier jongeren te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen. Bij deze nieuwe vorm van leesbevordering wordt literatuur voor jongeren gekoppeld aan populaire videogames en bijbehorende werelden. Readification was deels uit noodzaak geboren omdat het leesplezier onder jongeren in Nederland achteruitgaat. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling. De ervaring en onderzoeken leren ons echter dat jongeren veelal wel willen lezen maar niet weten welk boek ze moeten kiezen. Door aan te sluiten op hun belevingswereld en lezen te combineren met het populaire gamen kunnen grote stappen worden gezet leesplezier voor deze doelgroep aan te wakkeren.

Bewezen succesvol

De Readification-pilot in 2021, met verhalen van Ronald Giphart en Margje Woodrow, maakte direct duidelijk dat er behoefte is bij jongeren om op andere manieren met lezen in aanraking te komen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking te verlengen. December jongstleden werden twee Verborgen Verhalen gelanceerd bij Assassin’s Creed Valhalla, geschreven door Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart. Deze zijn ruim 84.000 keer gedownload en in 92,6% van de gevallen positief beoordeeld, zo blijkt uit de statistieken. Dit overtreft de verwachtingen die er naar aanleiding van de pilot uit 2021 waren. Toen waren er in 13 weken 75.000 downloads van de verhalen met 90,6% positieve beoordelingen.

Readification is vanwege het bewezen succes in korte tijd maar liefst zes keer in de prijzen gevallen. De laatste bekroning is een SAN Accent in de categorie Smart Idea. Eerder won Readification al een Leffie, twee SponsorRingen, een bronzen Esprix en een gouden AMMA Award.

Volgend Artikel

Genomineerden Kinderjury bekend: dit zijn de favoriete boeken van kinderen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img