Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nominaties Beste Boek voor Jongeren 2018 bekend

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

De tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2018 zijn vandaag bekendgemaakt. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd.

De vijf nominaties voor Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn: Alex Boogers: Onder een hemel van sproeten (Podium), Nhung Dam: Duizend vaders (De Bezige Bij), Roelof ten Napel: Het leven zelf (Atlas Contact), Henk van Straten: Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) en Arjan van Veelen: Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij). De vijf nominaties voor Vertaald zijn: Fatma Aydemir: Ellebogen (Signatuur). Vertaald door Marcel Misset, Edward Docx: Laat los mijn hand (Atlas Contact). Vertaald door Dirk-Jan Arensman, Karl Geary: Montpelier parade (Ambo|Anthos). Vertaald door Jan Fastenau, Sara Nović: Wie het mooist valt (Meulenhoff). Vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap en Angie Thomas: The Hate U Give (Moon). Vertaald door Jasper Mutsaers.

Van 21 t/m 30 september 2018 vindt voor de 4e keer de Boekenweek voor Jongeren plaats. Deze campagne heette voorheen Literatour. De Boekenweek voor Jongeren is de leesbevorderingscampagne voor scholieren tussen de 15 en 18 jaar. Dat zijn maar liefst 834.000 jongeren voor wie lezen van essentieel belang is. Het lezen van boeken verrijkt en vergroot de kansen voor de toekomst van deze jongeren. Aan de vooravond van de Boekenweek voor Jongeren wordt de prijs het Beste Boek voor Jongeren 2018 uitgereikt. De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren (voorheen: Dioraphte Literatour Prijs).
 

Nominaties Beste Boek voor Jongeren

De tien nominaties zijn door een volwassen vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Een jongerenjury kiest welk boek gekroond wordt tot Beste Boek voor Jongeren 2018. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd. De twee winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

De vijf nominaties voor Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn: 

(Inclusief commentaar van de vakjury)

– Alex Boogers: Onder een hemel van sproeten (Podium)
“Met een subliem uitgevoerde roundhousekick weet Alex Boogers de lezer te raken: je voelt je medeplichtig aan de misstanden in de samenleving waar de romanpersonages onder lijden, zonder dat je in staat bent om in te grijpen in hun lot. Boogers’ roman getuigt van waarlijk engagement en stroomt over van de vitaliteit, scheppingskracht en urgentie.”

– Nhung Dam: Duizend vaders (De Bezige Bij)
“Nhung Dam heeft een ontwapenend verhaal van mythische proporties geschreven over de vraag waar je thuishoort. Dam is een authentieke, nieuwe stem in de Nederlandse literatuur die met haar uitzinnige verbeelding aanzet tot contempleren over de zoektocht van kinderen met een migratieachtergrond.”

– Roelof ten Napel: Het leven zelf (Atlas Contact)
“De kracht van deze ingetogen, verstilde roman zit hem niet alleen in de puntgave poëtische stijl of de ragfijne gelaagdheid van het verhaal (o.a. door de vele intertekstuele verwijzingen), maar vooral ook in de organische opbouw. De personages van Ten Napel tasten, zoeken, filosoferen en beschouwen over vragen als ‘Hoe goed ken je een ander?’ en ‘Welke rol speelt toeval in je leven?’”

– Henk van Straten: Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar)
“Deze aangrijpende ontwikkelingsroman vertelt het universele en complexe verhaal van volwassenwording. In treffende pennenstreken maakt Van Straten ons deelgenoot van de zielenroerselen van een sensitieve, onrustige jongen op zoek naar een thuis, naar een plek om wortel te kunnen schieten.”

– Arjan van Veelen: Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
“Deze minutieus gelaagde en ontroerende  roman is een betoverende ode aan de vriendschap en aan het leven. Het tilt je kortstondig op van het aardse bestaan en geeft je door de vele historisch-filosofische passages een subliem gevoel van nietigheid. De verschillende verhaallijnen vloeien moeiteloos samen en de rijke, intertekstuele verwijzingen laten je begeesterd stilstaan bij de vraag wat voor jou werkelijk van waarde is.”

 

De vijf nominaties voor Vertaald zijn:

(Inclusief commentaar van de vakjury)

– Fatma Aydemir: Ellebogen (Signatuur). Vertaald door Marcel Misset
“Genadeloos haalt Aydemir met haar roman stereotiepe, geïdealiseerde beelden onderuit. Ze toont op bewonderenswaardige wijze de complexiteit die onnoemlijk veel jongeren heden ten dage ondervinden bij het opgroeien. Deze strak gecomponeerde en geëngageerde ontwikkelingsroman zet aan tot introspectie én debat.”

– Edward Docx: Laat los mijn hand (Atlas Contact). Vertaald door Dirk-Jan Arensman
“Deze tragikomische road novel bevraagt verfijnd hoe je je verhoudt tot je familie, vooral als de familiebanden door een scheiding complex zijn. En passant gaat het ook over de vraag wat er werkelijk toe doet in het leven. Mogen degenen van wie we houden keuzes maken die ons pijn doen?”

– Karl Geary: Montpelier parade (Ambo|Anthos). Vertaald door Jan Fastenau
“Deze authentieke, verstikkende roman introduceert een met zichzelf en zijn omgeving worstelende puber die je onmiddellijk in je hart sluit. Karl Geary’s debuutroman over een adolescent in een desolaat milieu in de jaren ’80 kent een prachtig verstilde, duistere setting.”

Sara Nović: Wie het mooist valt (Meulenhoff). Vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
“Sara Nović heeft een loepzuivere, psychologische debuutroman geschreven over een meisje dat door oorlogsomstandigheden zichzelf en haar familie kwijtraakt. De roman kent een heel geraffineerde compositie. Het geloofwaardige kinderperspectief maakt het grote klein en het kleine groot en het onverschrokken, eerlijke en afstandelijke twintigersperspectief maakt subtiel invoelbaar wat een oorlog aanricht in mensenlevens.”

– Angie Thomas: The Hate U Give (Moon). Vertaald door Jasper Mutsaers
“Angie Thomas geeft in haar onverschrokken, eerlijke debuutroman een eigentijdse stem aan jonge, boze, gefrustreerde en gekwetste jongeren wereldwijd die op moeten boksen tegen vooroordelen. Ze breekt met stereotypen in de hedendaagse beeldvorming over kansarme jongeren door de gelaagdheid van haar authentieke personages.”

 

Benieuwd naar het complete juryrapport? Lees dan hier verder

 

De Jury

De volwassen vakjury van het Beste Boek voor Jongeren 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Miriam Piters (docente Nederlands Montessori Lyceum Rotterdam &recensent Tzum.info), Thomas de Veen (literatuurredacteur en recensent NRC), Paulien Sigmans (docente Nederlands Citadel College Lent &  tekstschrijver bij Malmberg), Jessy Korshuize (boekverkoper H. de Vries Boeken Haarlem) en Diantha de Vries (consulent jongeren Bibliotheek Breda/Nieuwe Veste Breda).

 

Boekenweek voor Jongeren

In de Boekenweek voor Jongeren gaan schrijvers langs op scholen: 21 aansprekende auteurs lopen zich warm om met hun verhalen de vonk van leesplezier over te doen slaan. Bij een Boekenweek voor Jongeren hoort natuurlijk ook een geschenk: 3PAK, een bundel met korte verhalen van drie jonge inspirators. De namen van deze auteurs worden half mei bekendgemaakt.

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking, Dioraphte, Fonds 21 en Stichting Educatie en Cultuur.

 

Stichting CPNB

De CPNB is het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB organiseert de grote leesbevorderingscampagnes, evenementen en PR rondom het boek en auteurs:  van het meest begeerde bal ter wereld, het Boekenbal, tot het grootste familie-evenement van Nederland, de Kinderboekenweek. Het bereik van de campagnes is enorm. En dat willen we graag zo houden. Sterker nog, we willen meer. Onze missie is Nederland het meest boekbelezen land ter wereld maken. Van jong tot oud is lezen van boeken van groot belang. Boeken zorgen voor ontspanning en tegelijkertijd voor inspiratie en verrijking van de lezer. Ons motto is daarom: een boek kan zoveel doen! 

 

 

Volgend Artikel

Verbazing en enthousiasme bij Britse influentials

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img